Сезон 2017/18: Атлетик София – Шумен 89:70 (А група, 5 кръг, Първа шестица)

снимка: bgbasket.com

БК Шумен отстъпи и в петия си мач от Първа шестица на А група. Нашият тим загуби като гост от Атлетик София с 89:70 и остава на шестата позиция. Отново за Шумен не игра капитанът Янко Янков, който е с контузия в коляното. Кирил Кирилов също не бе на разположение за срещата. За Атлетик това пък е трета победа и те се изкачиха до трето място във временното класиране.

Срещата започна с две отлични атаки на Тодор Захариев, който изведе Ателтик напред с 4:0. Виктор Серафимов пръв се разписа за Шумен с тройка, но добрият старт на домакините бе продължен от Захариев, който вкара трети пореден кош, а след това и Ивко Ивков записа името си на таблото след зрелищна забивка. Виктор Серафимов с нова тройка, намали пасива на Шумен до 2 точки, но в резултатните нападения на софиянци се включи Славейков, който отбеляза в подкошието. Шуменци демонстрираха, че стрелбата от тройката е силната им страна след пореден успешен изстрел, този път на Димитър Радев. В тези минути от средата на първата четвърт и двата отбора играеха страхотно в нападение, разменяйки си успешни изстрели. Танев показа, че и „атлетите“ могат да вкарват тройки, а след неговия кош преднината на домакините се качи до 4 точки. След силните минути в нападение, последва спад и за двата отбора, които до края на частта си вкараха по още 3 коша и я затвориха при 24:20 в полза на Атлетик.

Втората четвърт започна чудесно за софиянци, които чрез пробив на Горунов и нова тройка на Танев увеличиха аванса си на 9 точки. Последваха силни минути за нашия тим, който показа добра защита. В същото време Ростислав Тончев с тройка и Андрей Иванов с пробив и гръмотевична забивка, стопиха пасива на Шумен до 1 точка. Отново дойдоха слаби минути в нападение за двата отбора, които разходваха повече усилия в защита. Красив алей-уп на Ивков събуди домакините, които организираха няколко добри атаки и отново поведоха с 10 точки. До края на полувремето съперниците си размениха по още няколко успешни нападения, а сирената прозвуча при 45:37 в полза на Атлетик.

Третата четвърт започна с добра игра на домакините от София. Тройки на Георгиев и Бързаков, както и няколко успешни стрелби на Славейков, качиха преднината им до 14 точки. Виктор Серафимов отбеляза няколко коша за Шумен в тези първи минути на второто полувреме, но това не бе достатъчно за намаляване аванса на Атлетик. До средата на частта двата отбора направиха няколко успешни нападения, а преднината си стоеше 10-15 точки в полза на домакините. При оставащи три минути до края, Милен Чолаков си изработи добра позиция, а кошът му направи резултата 54:64. Последва обаче отлична серия за домакините, които чрез пробиви на Захариев – на два пъти, успешна стрелба от средна дистанция на Горунов и тройка на Кучков, увеличиха разликата до 18 точки. В последната минута на третата част Шумен успя да направи две защити без кош, а Манол Тончев на два пъти проби успешно и съкрати пасива на шуменските баскетболисти до 14 точки.

Началото на последната четвърт показа, че домакините нямат намерение да пропиляват преднината си. Кучков и Горунов вкараха в първите две нападения на Атлетик. От другата страна на игрището защитата на домакините работеше почти перфектно и за четири минути игра Шумен успя да отбележи едва 3 коша – Чолаков, Георгиев и Джамбазов се разписаха по веднъж. Ростислав Тончев разкри на софийската публика, че и шуменци могат да правят красиви изпълнения и завърши ефектен алей-уп след пас на Виктор Серафимов. „Атлетите“ не се стреснаха и след нова тройка на Танев, както и добър пробив на Ивков, пак увеличиха разликата до 18 точки в своя полза. До края на срещата и двата отбора намалиха темпото, размениха си по няколко коша, но разликата се запази и Атлетик се поздравиха с победа 89:70.

Най-полезен за Шумен в мача бе Андрей Иванов. Центърът записа 20 точки, 15 борби и 2 асистенции. Виктор Серафимов също направи добър мач. Той отчете 16 точки, 4 борби и 5 асистенции. Третият най-резултатен за Шумен бе Ростислав Тончев с 11 точки.

За домакините от Атлетик най-полезен бе Тодор Захариев със 17 точки, 6 борби и 2 асистенции. Отличен мач и за Станислав Славейков, който отбеляза 18 точки и грабна 6 борби. Танев допринесе за успеха с 11 точки и 8 борби.

Следващият мач на Шумен е още утре. Нашият тим остава в София и ще изиграе мача си от 9 кръг срещу БУБА Баскетбол, от когото загубихме инфарктно миналата седмица с 3 точки. Срещата започва от 14.00 ч. в зала „Универсиада“.