Сезон 2017/18: БУБА Баскетбол – Шумен 98:72 (А група, 9 кръг, Първа шестица)

снимка: bgbasket.com
БК Шумен загуби от лидера в Първа шестица на мъжката А група в изтеглен мач от 9 кръг на първенството. Нашият тим отстъпи на БУБА Баскетбол с 98:72, като това е втора загуба в рамките на 8 дни от непобедения до момента през сезона отбор на БУБА. Софиянци вече са с шест победи в Първа шестица и са еднолични лидери, докато Шумен остава шести във временното класиране.

Двубоят започна нервно и за двата отбора, които за две минути игра имаха едва по един кош. Все пак в тези начални минути БУБА играеше по-добре и след две тройки на Милов и Михайлов, те водеха в резултата с 8:4. Шумен намери противодействие на атаките на домакините и в рамките на 2 минути успя да направи серия от 8:0, която изведе нашия тим с 4 напред. Милов с изкусен пробив спря точковата суша за софиянци, но шуменци продължиха с вдъхновената игра и нова серия, с пробиви на Андрей Иванов и Манол Тончев, както и тройка на Манол, изведоха Шумен с 8 точки преднина – 11:19. За съжаление последва отпускане, от което домакините веднага се възползваха и на свой ред направиха серия от 7 безответни точки – тройка на Леков, два наказателни на Димитров и пробив на Михайлов. Така края на първата част дойде при само точка преднина за Шумен – 18:19.

Иван Алипиев се разигра за БУБА в началото на втората четвърт и след 4 поредни негови точки, домакините излязоха напред. Милен Чолаков изравни резултата след кош с фаул. Друг шуменец бе точен от тройката, но това бе Марин Маринов за БУБА, а неговия кош даде началото на нова силна серия от 9:0 за софиянци. Шуменци се съвзеха в средата на частта и заиграха по-добре. Андрей Иванов, Димитър Радев и Николай Георгиев бележеха за нашия тим в тези минути. За домакините Милов, Михайлов и Алипиев вкарваха, за да подържат аванса от 6-10 точки. При оставащи 4.45 минути до края на първото полувреме се случи най-интересното изпълнение в срещата – Андрей Иванов получи хубав пас на бърза атака, след което се озова сам срещу коша на БУБА и съвсем нормално последва гръмотевична забивка. В този случай забивката бе толкова мощна, че счупи ринга в зала „Универсиада“ и се наложи срещата да бъде прекратена за около половин час, през който техническите лица трябваше да сложат нов ринг на коша.

снимка: bgbasket.com

снимка: bgbasket.com

снимка: bgbasket.com

Подновяването на играта не донесе промяна, двата отбора играеха равностойно и успяваха да бележат при своите нападения. Разликата се въртеше между 6 и 10 точки в полза на домакините. Димитър Радев се разигра за Шумен вкарвайки тройка и хубав пробив, но в тези минути БУБА сякаш превключиха на нова предавка – използваха преса на цяло игрище, принуждаваха нашият отбор да греши при изнасяне на топката в предно поле и логично разликата започна да расте в тяхна полза. Първо Милов на пробив, а после и Хаджирусев от наказателния качиха преднината до 12 точки. В самия край на полувремето тройки на Леков и Хаджирусев направиха разликата 18 точки.

Второто полувреме започна отново с кошове на БУБА. Въпреки, че Манол Тончев и Виктор Серафимов отбелязаха в две поредни атаки за Шумен, то нови два коша на Хаджирусев и тройка на Алипиев държаха разликата над 20 точки. Отличната защита на софиянци не позволяваше на нашия тим да има лесни стрелби към коша на противника, а нападението на домакините работеше почти перфектно. Играчите на БУБА се разкарваха и от тройката в тези минути – Лъчезар Димитров на два пъти и Везирски бяха точни за своя тим. Няколкото успешни стрелби на Николай Георгиев и Андрей Иванов не успяха да върнат Шумен в мача и БУБА се оттегли в края на третата четвърт с 28 точки преднина – 81:53.

В последната четвърт точните стрелби на софиянци от тройката продължиха. В надстрелването се включи и Стоименов, който бе точен на два пъти. Везирски записа още една тройка до средата на частта, а Андрей Петков демонстрира добър пробив и на два пъти успя да се разпише за БУБА. Шуменските баскетболисти все пак успяха да се отърсят от грешките направени в третата четвърт и няколко хубави атаки за нашия тим бяха завършени от Андрей Иванов, Никола Николов, Георги Минчев и Теодор Димитров. Шумен успя да спечели последната четвърт с 19:17, но това не бе достатъчно и БУБА спечели убедително с 98:72.

Най-полезен и най-ефектен за Шумен в мача бе Андрей Иванов. Той записа на сметката си 22 точки, 13 борби, 4 асистенции, 3 чадъра и 1 счупен кош. Манол Тончев отбеляза 13 точки и хвана 4 борби, а Димитър Радев отчете 9 точки, 2 асистенции и 3 откраднати топки.

За БУБА най-полезен бе Николай Михайлов с 13 точки и 6 борби. По 13 точки отбелязаха още Хаджирусев и Алипиев, а най-резултатен бе Милов с 15 точки.

В следващият кръг Шумен отново ще гостува. На 25.02.2018 играем във Варна срещу Икономически университет в 6 кръг на Първа шестица. Двубоят е с начален час 17.00 ч. и ще се играе в спортната зала на университета.