2023/24 ББЛ Б група – Изток, Плейофи, четвъртфинал 1 мач: МУ Варна – Шумен-3 83:72

Шумен-3 започна със загуба участието си в плейофите на ББЛ Б група – Изток. Нашият тим, който завърши на 6-та позиция през сезона се изправи срещу третия в класирането – Медицински университет Варна, но отстъпи в първия двубой от серията със 72:83, който се игра в залата на ИУ Варна. Серията е до 2 победи от 3 мача.

Срещата започна с очаквано по-добра игра за домакините, които поведоха с 11:6 водени от Шон Даамен. Никола Върбанов обаче с тройка върна Шумен на две точки зад съперника и нашият тим показа, че няма да се предаде лесно в този мач. Последва нова серия за „мидиците“, но Шумен отново имаше сили да намали изоставането си и след 7 минути игра авансът на варненци бе само точка – 15:14. По-опитния отбор на домакините обаче удари в края на частта. МУ отново се откъсна, този път с 8 точки и въпреки тройката на Васил Василев за Шумен в края, варненци имаха комфортен аванс 24:18.

Втората четвърт продължи с размяна на кошове – Шон Даамен и Илхан Абаджиев носеха точките за МУ, а за Шумен Никола Саздов и Филип Станев се стараеха разликата да не стане двуцифрена. През почти цялата втора част резултатът се движеше 6-8 точки в полза на варненци. Но отново в края на частта МУ показа повече характер, стъпи здраво в защита, а в нападение Абаджиев се погрижи „медиците“ да почиват с 18 точки аванс – 51:33.

Шумен не се предаде въпреки голямото изоставане. Нашият тим продължи да се старае в защита. Филип Станев и Ефе Неждет пък вкарваха голяма част от кошовете за Шумен в трятия период, което помогна на нашият тим да намали изоставането си до 13 точки преди последната четвърт – 69:56.

МУ обаче реши да затвори мача още в началото на четвъртата част. Дамен и бившият шуменски баскетболист – Милен Чолаков направиха разликата 16 точки. Филип Станев продължаваше да се бори и да бележи, той завърши мача с 32 точки, но варненци хвърлиха всичко в защита през тази последна четвърт и в крайна сметка затвориха мача без проблеми с 11 точки аванс 83:72.

Предстои да разберем кога и къде ще се играе вторият двубой от серията.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата