2023/24 ББЛ Б група – Изток: Победа и загуба за Шумен-3 в рамките на два дни

Третият тим на Шумен загуби отново от Медицински университет Варна в мач от 16 кръг на ББЛ Б група – Изток. Нашият тим бе домакин на срещата, но отстъпи с 63:91 на „медиците“. Вчера обаче шуменци се наложиха над Светкавица Мебел стил с 85:70 в отложен мач от 5 кръг. МУ Варна с на четвърто място с 11 победи и 4 загуби. Шумен-3 са едно място по-надолу с 9 победи и 7 загуби след тези два мача, а Светкавица Мебел стил са на 7-мо място със същия актив като Шумен – 9 победи и 7 загуби, но тъй като имат служебна загуба имат и точка по-малко.

Мачът срещу Светкавица, игран в залата на ИУ Варна започна добре за Шумен, който играеше мотивирано и се бореше и в нападение, и в защита. Нашият тим бързо направи разлика и до средата на частта разликата стигна 6 точки – 10:4. Преднината даде самочувствие на нашият тим и до края на частта, шуменци контролираха играта, а кошовете идваха от от Александър Иванов и Владислав Станев. Шумен затвори частта при 26:13. Влади Станев, Стоян Славейков и Радостин Божилов продължиха да тормозят защитата на Търговище и през втората четвърт. Шумен си осигури още 8 точки аванс преди почивката след 23:15 в тази четвърт.

След почивката Светкавица показа голяма част от качествата си. Гостите играеха с желание, а един от най-харесваните баскетболисти в Шумен – Димитър Янчев напомни за добрите си години с екипа на Шумен и показваше на младите играчи какво е да си роден с талант на вкарвач. Сашо Георгиев също изигра добра четвърт и „светкавците“ успяха да намалят две точки от изоставането си, но все пак до края на мача оставаха само 10 минути. В последната четвърт въпреки, че Търговище отново изигра силна четвърт, Владислав Стоянов, Стоян Славейков и Росен Узунов не позволиха да се стигне до обрат и затвориха мача в полза на Шумен – 85:70.

Днешният двубой започна с равностойна игра. Шуменци поддържаха добро темпо. Кошове на Джанер Асенов и Радостин Божилов държаха Шумен напред в резултата с 2-3 точки до средата на първата четвърт. По-опитния отбор на МУ Варна обаче се събуди и след поредица от кошове на Тим Даамен излезе напред в резултата. До края на частта варненските студенти направиха разлика от 7 точки 21:28. Шумен се опита да се доближи до съперника, но добрата защита на „медиците“ доведе до серия от грешки в шуменския лагер. Те бяха наказани на бързи атаки от Рийс Ноа и бившият шуменски състезател – Милен Чолаков. МУ дръпна бързо и разликата достигна до 17 точки в тяхна полза 45:28. В оставащите 4 минути и половина до края на първото полувреме обаче шуменци показаха своя характер. Нашият тим спря грешките и започна да бележи чрез Славейков, Асенов, Станев и Узунов. Защитата ни също се справи добре и почивката дойде при само 7 точки аванс за гостите – 40:47.

Второто полувреме продължи с размяна на кошове. Дълго време разликата се задържаше 8-10 точки в полза на варненци. И двата отбора играеха добре в защита, но стрелбата на гостите бе с една идея по-добра. Пламен Петков, Рийс Ноа и Христо Ганчев наказваха грешките на Шумен и МУ си осигури аванс от още 6 точки преди последната част – 52:65. В последния период опита си каза думата. Агресивната защита на гостите от самото начало смути шуменското нападение, което позволи на Тим и Шон Даамен да стигнат до лесни кошове. Владислав Станев беше този, който държеше преднината на гостите да не прескочи 20 точки. Времето обаче изтичаше неумолими и авансът от 16 точки, която гостите задържаха сякаш пречупи волята на Шумен. В последните няколко минути варненци наказаха всяка грешки на домакините и разликата много бързо се изстреля над 20 точки. „Медиците“ затвориха безпроблемно мача при 91:63 след 26:11 в последната четвърт и записаха 11-та си победа за сезона.

 

Можете да гледате запис от срещата със Светкавица тук:

Статистика от срещата със Светкавица

Можете да гледате запис от срещата с МУ Варна тук:

Статистика от срещата с МУ Варна