2022/23 НБЛ 28 кръг: Ямбол – Шумен 80:83

Шумен записа шестата си победа в НБЛ след като се наложи като гост над Ямбол с 83:80. Шуменци вече са на 10 място във временното класиране, а Ямбол е на девето с една победа повече. На осмо място – последното даващо право за участие в плейофите е Академик Пловдив с 9 победи.

Срещата в Ямбол започна с размяна на кошове. Адриян Секулов започна с тройка за Шумен и от рано даде заявка за пореден силен мач. Домакините обаче играеха по-добре в нападение в първите минути на мача и до средата на първата четвърт взеха аванс от 5 точки след силни изяви на Александър Матушев. Шумен стегна редиците в защита, а Идоу, Ел-Амин и Секулов върнаха Шумен напред в резултата. До края на първата четвърт играта бе изключително равностойна и отборите си разменяха точки без никой да поведе с повече от 2-3. В края Шумен все пак показа по-точна стрелба и затвори първия период с преднина от 3 точки – 25:22.

Втората четвърт започна с доста по-сериозна защита и за двата отбора, но Шумен имаше едно основно предимство – Ишмаел Ел-Амин. Гардът в зелено отново изнасяше лекция за игра в нападение и преднината за нашият отбор стигна 9 точки в средата на частта. Ямбол обаче не позволи да се стигне до откъсване. Стилиян Иванов, който защитаваше цветовете на Шумен в А група, бе в основата на връщането за домакините. Опитният Павел Маринов също мушна важна тройка за стопяване на шуменския аванс до 1 точка. До края на първото полувреме нашият тим все пак показа по-добра игра и в края на частта водеше със 7 точки – 48:41, като Георги Кендеров помагаше на Ел-Амин в нападение за Шумен.

След почивката двата отбора отново започнаха да си разменят кошове. Трей Сампсън обаче се разигра за Ямбол и домакините отново се приближиха на само кош зад нашия тим. През почти цялата третата част двата отбора се бориха изключително здраво и си разменяха водачеството в резултата. Мачът бе динамичен и приятен за наблюдаване. Адриян Секулов бе основният виновник Шумен да се задържа на ниво в тези минути. Шуменският гард правеше почти всичко на игрището – точки, асистенции, борби, откраднати топки. Ел-Амин затвори третата четвърт с тройка за 68:62 в полза на Шумен.

Последната четвърт започна с агресивна игра на домакините, които освен по-добра защита успяха да поведат след два пробива на Христов и Матушев, както и тройка на Камерън Бърхенън. Отнов Ел-Амин бе с решаващ кош, който върна преднината на Шумен. Последваха кошове на Идоу, Кендеров и Секулов, които осигуриха преднина от 5 точки за шуменци в средата на частта. Бърхенън вкара поредната си тройка, но и Ел-Амин не му остана длъжен и разликата стигна 7 точки. В последните 3 минути двата отбора се захапаха в защита и трудно се стигаше до кошове, но Ямбол се възползваха от две грешки на Шумен, а Морис и Сампсън за пореден път свалиха шуменския аванс до само 1 точка. При оставащи 50 секунди двата отбора си размениха по две отлични защити, което бе в полза на Шумен. Само 20 секунди преди сирената нашият отбор си върна притежанието и Ямбол бе принуден да фаулира. Ел-Амин бе точен на два пъти от линията, а Ямбол пропусна да вкара опита за тройка и да вкара мача в продължение. Финалната сирена дойде при 83:80 за Шумен и шеста победа през сезона в НБЛ.

В 29 кръг Шумен отново ще гостува. Нашият тим ще пътува до Плевен, за да се изправи срещу Спартак на 8 април от 18.00 ч. в зала „Балканстрой“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: