2023/24 SESAME НБЛ, 1 кръг: Балкан Ботевград – Шумен 88:83

Шумен започна силно сезон 2023/24 в НБЛ въреки, че загуби като гост от действащия шампион – Балкан Ботевград. Шуменци играха равностойно с най-силния отбор в България през последните две години и може би липсата на опит и по-дълга скамейка се оказаха решаващи за победата на домакините с 88:83.

Срещата, с която бе открит новия сезон в SESAME НБЛ започна отлично за шуменския отбор. Добрата защита на шуменци им позволи да поведат с 12:6 в първите пет минути. Разбира се Блакна успя да отговори на агресивната игра на гостите и от своя страна заpочна да затваря подкошието си, което пък им отвори играта в нападение. Опитния националн Димитър Димитров и Майкъл Диксън върнаха изоставането на шампионите. До края на първата четвърт играта бе равностойна, а Брайън Камерън и Ивайло Тонев не позволиха на Балкан да направи разлика.

Домакините все пак успяха да се откъснат с пет точки в началото на втората четвърт. Диксън и Димитров отново бяха основните оръжия на ботевградчани. Шумен обаче играеше със самочувствие без да се притеснява от силата на съперника. Джъстин Кохейда се справяше под коша и обираше борбите за Шумен. Брайън Камерън пък продължи да бъде най-ефективен в нападение. Последните минути на първото полувреме бяха изключително равностойни, като Блакан все пак успя да вземе минимална преднина от точка преди почвиката – 40:39.

След почивката Майкъл Диксън продължи да показва добрата си стрелба за домакините, но Кохейда беше ефективен за Шумен и въпреки, че Балкан отново се откъсна с 8 точки, шуменци бързо се върнаха. Ивайло Тонев и Росен Иванов показаха, че са във форма през тези първи минути на второто полувреме. Уилфред Ликей също се разигра за Шумен и авансът на домакините пак бе свален до точка. До края на третата четвърт размяната на кошове продължи, а Балкан не си осигури спокойстиве след като воедеше със само 2 точки преди последните 10 минути.

Четвъртата част обаче започна силно за Николай Грозев, който вкара първите 7 точки за Балкан и разликата се качи до 7 точки. Домакините усетиха несигурност в шуменци и захапаха здраво в защита. Нови кошове на Димитров и Грозев направиха изоставането за нашия тим 11 точки. Една от младите шуменски надежди – Станислав Бънков върна три точки, но последва размяна на кошове, което бе добре дошло за Блакан, които запазваха преднина от 9-10 точки. В последните три минути Балкан умело задържаха, а съдиите свириха две спорни решения, което допълнително изнерви шуменци. Нашият тим опита финален щурм, но шампионите запазиха аванса си и затвориха мача при 88:83.

В следващия втори кръг Шумен е домакин на Берое Стара Загора в „Арена Шумен“. Мачът ще се играе след седмица на 14 октовмри с начален час 18.00 ч. Приканваме всички наши фенове да дойдат и подкрепят отбора за първия домакински мач!

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата