2023/24 SESAME НБЛ, 17 кръг: Шумен – Миньор 76:61

Шумен записа 6-та победа в Sesame НБЛ и втора поредна, след успех със 76:61 над Левски като домакин в мач от 17 кръг на шампионата. След днешния успех Шумен се върна на 8-ма позиция таблицата с класирането, изпреварвайки днешния съперник, Ямбол и Миньор 2015. Шумен е с показатели от 6 победи и 11 загуби до момента, а Левски е с 5 победи и 12 загуби.

Срещата започна отлично за Шумен. Нашият тим играеше отлично в защита, не позволяваше на Левски да стига до лесни стрелби, като единственото Зейн Ноулс тормозеше шуменската отбрана в първите минути. Нашият тим обаче започна да пази по-добре и подкошието. В същото време нападението ни работеше на бързи обороти, благодарение на Брайън Камерън, Джъстин Кохайда и Никола Николов. Гостите отбелязаха само 6 точки в първата четвърт, а шуменци записаха 20.

Както сме свикнали обаче последва спад в играта на нашият тим през втората четвърт. Левски пък намери ритъма си в нападение и започна да наказва всяка грешка на домакините. Красимир Петков, Марио Боянов и неостаряващия Асен Великов бележеха за сините на бързи атаки или зад линията за три точки. Камерън се опитваше да задържи аванса на Шумен в двуцифрени измерения, но Лъчезар Димитров също показа точен мерник и освен, че настигнаха Шумен в резултата, „сините“ имаха силите да си осигурят и точка аванс преди почивката – 34:35.

Второто полувреме започна с размяна на кошове. Димитър Маринчешки бе на два пъти точен за Левски, а за Шумен Ролинс и Николов отбелязаха от средна дистанция. Размяната продължи до средата на третата четвърт, когато Шумен отново започна да играе доста по-добре в защита. До края на частта Дейвид Ролинс и Брайън Камерън се нагърбиха със задачата до осигурят стабилен аванс за нашият тим и успяха да затворят частта с 9 точки аванс – 59:50, въпреки усилията на Красимир Петков и Асен Великов да задържат Левски по-близо.

Последната четвърт започна с нова тройка на Ролинс, който очевидно бе настроил мерника за този двубой. Последва нов кош на Ролинс, този път и с точен наказателен и Шумен си осигури спокойствие с преднина от 15 точки. Но Левски е име в българския спорт и неговите играчи никога не спират да се борят за победата. Зейн Ноулс реши да покаже класата си в подкошието и огромна част от точките за „сините“ дойдоха именно чрез него. Защитата не Левски също бе добра и тройка на Мартин Георгиев свали разликата до 10 точки при оставащи 3 минути до края. Шумен реагира, нашият тим хвърли всички усилия в защита, това сякаш прекърши Левски. До края Камерън от тройката и Грудов на бърза атака оформиха крайното 76:61.

Още тази събота –  20 януари Шумен ще изиграе 18 си мач в Sesame НБЛ. Нашият тим гостува на преобразения Черно море Тича във Варна. Срещата е с начален час 18.00 ч. и ще се играе в зала „Христо Борисов“.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата