2023/24 SESAME НБЛ, 18 кръг: Черно море Тича – Шумен 97:90

Черно море Тича прекъсна победната серия на Шумен след като се наложи като домакин с 97:90 в мач от 18 кръг на Sesame НБЛ. Това е 8-ми успех за варненци през сезона, с който се изкачват до 6-то място във временното класиране, докато Шумен остава с 6 победи на 8-ма позиция в подреждането. Добрата новина от тази среща е, че юношите на клуба ни получават все повече игрови минути и се справят все по-успешно със задачите поставени им от треньорите – Янко Янков и Звонко Папак.

Срещата започна с размяна на кошове. Зак Ролинс, Брайън Камерън и Никола Николов отвориха стрелбището в зала „Христо Борисов“ с поредица изстрели от далечно разстояние и Шумен поведе с 9:6. По-добрата защита на нашият тим позволи да увеличим аванса до 13 точки в средата на първата четвърт. Тъч Ънру и Аверил Ъгба се опитваха да държат „моряците“ в мача и те успяха да се върнат до 3 точки пасив, 2 минути преди края. Николов и Камерън обаче затвориха частта със 7 точки аванс за шуменци.

Втората четвърт продължи с отлична защита за нашият тим. Джъстин Кохайде доминираше в подкошията – разчистваше борбите и добавяше след асистенции на съотборниците си. Уилфред Ликей също за разигра за Шумен и преднината бързо скочи до 15 точки в средата на частта. Кърстис Джоунс и Костадин Лазаров бързо върнаха 4 точки, но Веселин Байчев с тройка от 8 метра, качи аванса ни до 14 точки. Ликей и Камерън отново бяха точни от дистанция и в един момент разликата достигна 18 точки в полза на Шумен. Черно море обаче през този сезон доказа, че не е отбор за подценяване. „Моряците“ оправиха защитата и не позволиха лесни изстрели до края на първото полувреме. От своя страна Ъгба, Джоунс и Ънру поведоха нападението на домакините, които успяха много бързо да свалят изоставането си до 8 точки. Двата отбора се оттеглиха на почивка при 48:56 за Шумен.

Второто полувреме започна с кош на Венелин Христов за Тича, на Ролинс от тройката и Кохайда под коша върнаха двуцифрена преднина за Шумен. Черно море този път не позволи ново отдалечаване в резултата за гостите. Лазаров, Ънру и Джоунс се нагърбиха със задачата да приближат максимално отбора си до Шумен в резултата. 3 минути преди края „моряците“ не само се върнаха, но дори и поведоха. Шумен обаче връщаше кошовете и до края на третата част паритета се запази – 74:74.

Последната четвърт се играеше кош за кош до средата, когато варненци показаха, че знаят как да пазят във важните моменти. Трябва да отчетем и умората в редиците на Шумен, които в този мач бяха без един от основните си реализатори – Ивайло Тонев. Тъч Ънру и Къртис Джоунс от своя страна не спираха да намират път към коша на Шумен, двамата записаха общо 50 точки. Две минути преди края Черно море поведе със 7 точки. Силите на шуменци не стигнаха за обрат и домакините затвориха мача при 97:90.

В следващия 19 кръг Шумен отново ще гостува. Нашият тим ще пътува до Плевен за мач с местния Спартак. Срещата ще се играя другата събота – 27 януари от 18.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата