2023/24 SESAME НБЛ, 31 кръг: Берое – Шумен 81:123

Шумен се класира в плейофите на Sesame НБЛ! След 22 години пауза шуменският баскетбол отново е сред най-силните 8 отбора в България, които ще се борят за титлата! Това се случи след победа над Берое Стара Загора със 123:81 като гост в мач от 31 кръг на шампионата. Това е 14 победа на шуменци този сезон, което гарантира минимум 8-о място в крайното класиране. Ако днес Ямбол загуби от Левски, Шумен ще е сигурен и за 7-о място независимо от развоя на мача в последния кръг между Шумен и Ямбол.

Срещата в зала „Общинска“ в Стара Загора започна с много добра игра за Шумен. Нашият тим се хвърли с всички сили да спечели мача от самото начало и поведохме с 11:2 след 3 минути и половина игра. Защитата ни буквално задушаваше нападението на домакините в тези първи минути. Беройци обаче нямаха никакво намерение да предават мача още в първата четвърт. Калоян Колчев, Николай Титков и Седариан Рейнс разгадаха шуменската защита и започнаха да бележат. Защитата на Берое също бе на ниво и резултата бе изравнен – 19:19. Баръш Мустафа обаче с две тройки в края на частта подсигури преднина за Шумен след 10 минути игра – 25:22.

Старозагорци набраха самочувствие от добрите първи минути и продължиха да играят силно в началото на втората четвърт. Нашият тим също се справяше добре в нападение и първите 5  минути се играеха кош за кош. Тройка на лидера на домакините – Дарин Иванов и два наказателни на Калоян Колчева доближиха Берое до точка в средата на частта, но Шумен включи на друга скорост. Баърш Мустафа продължи с безмилостната стрелба, а точки идваха и от Зак Ролинс, Росен Иванов и Веселин Байчев. Шумен си осигури преднина от 12 точки преди почивката – 54:42.

В началото на второто полувреме Шумен продължи откъдето е започнал. Карим Мане, Никола Николов, Росен Иванов и Баърш Мустафа увеличиха шуменския аванс до 24 точки за 6 минути игра в третата част. Опитите на Титков и Колчев с точни стрелби от тройката да върнат Берое в мача бяха недостатъчни и  до края на частта Шумен вече си беше осигурил победата – 88:59.

В последната четвърт Берое вече бяха изчерпили всичките си сили, а Кохедйа, Ролинс и Грудов качиха разликата до 30 точки. Янко Янков отново използва напълно шуменска ротация в последните 5 минути на мача. Шуменските юноши се представиха отлични и в тази среща – Мустафа с 18 точки, Байчев с 11, Хасанов с 10, Бънков с 8 точки, показа отново, че израстват с всеки мач. Шумен затвори срещата с убедителна преднина – 123:81.

Мачът с Ямбол – последен, 32 кръг от редовния сезон на Sesame НБЛ, който може да се окаже решаващ за 7-о място ще се играе този понеделник – 22 април от 19.00 ч. в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата