Юноши (19): Шумен победи ЦСКА с кош 9 секунди преди края – 82:80 в първия полуфинал за Купата на БФБ

Шуменските юноши до 19 г. записаха една от най-хубавите си победи този сезон. Нашия тим надигра ЦСКА София с 82:80 в първия полуфинал за Купата на БФБ. Шуменци спечелиха с 82:80 след кош 9 секунди преди сирената. Така нашият тим ще се изправи на финала срещу домакините от Балкан Ботевград.

Срещата очаквано започна много равностойно. Двата тима си разменяха кошове в началото. Шумен първи направиха мини откъсване с 15:11 в средата на частта, но „червените“ имаха отговор и в следващите няколко минути изравниха 21:21. Това сякаш им даде повече самочувствие и до края на частта те контролираха играта, показвайки отличен процент на стрелба. Първата част отиде за ЦСКА – 29:22.

Изоставането сякаш мотивира шуменските юноши, които започнаха да играят доста по-добре в защита. Нашият тим допусна едва 13 точки във втория период. Лесните стрелби за ЦСКА вече не бяха налични. На другия кош пък шуменци продължиха да бележат с добра успеваемост и до края на първото полувреме Шумен излезе напред, но само с точка – 43:42.

ЦСКА започна силно след почивката. „Армейците“ направиха серия от 11 безответни точки за старта на третата част и поведоха с 53:43. Шумен разбира се изравни играта. Нашият тим вложи повече старание в нападение и започна да връща кошовете. ЦСКА обаче не се отпусна и също продължи да вкарва, което им позволи да задържи аванс от 11 точки през цялата четвърт. Тройка на „червените“ в края на периода им даде аванс от 14 точки преди последната част.

В четвъртата част обаче шуменци хвърлиха всичко, което имаха. Защитата ни отново спря да допуска лесни стрелби, а в нападение стрелбата ни се отпуши. Постепенно преднината на ЦСКА се топеше като 1.14 минути преди края бе само 2 точки. Шумен изравни 80:80 и не позволи на ЦСКА да стигне до кош. В последната си атака нашият тим опита да реши мача от тройката – стрелбата не влезе, но Владислав Станев се оказа на точното място, подсигурявайки борбата в нападение, след което вкара и изведе Шумен с 2 точки напред – 82:80.

Защитата ни се справи с последната атака на „червените“ и така Шумен се класира за финала, който е утре в Ботевград, а съперник на Шумен ще бъдат домакините от Балкан, които победиха Тунджа Ямбол в другия полуфинал.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата