Юноши(19): Шуменският баскетбол е жив! Шумен е на финали при юношите

БК Шумен записа един от най-големите си успехи през последните години. Юношите на клуба се класираха на финали на републиканско първенство! Водените от Янко Янков и Звонко Папак юноши на Шумен постигнаха драматична, но напълно заслужена победа над шампиона на западната конференция в А група – Левски 2014 с 68:65. С победата Шумен спечели зоната и ще участва на финалите на републиканско първенство.

Както се и очакваше двата отбора не отделиха много време за проучване, а се впуснаха в яка битка от първите минути. Само в първата четвърт лидерството в резултата се смени 6 пъти. Шуменци повеждаха няколко пъти с по 3-4 точки, но Левски 2014 съумяваха да намерят слабостите в играта на нашия тим и си връщаха бързо водачеството. Втората четвърт започна силно за Шумен и отново поведохме в резултата. Добрата игра в защита и борбата под двата коша ни позволи да водим през голяма част от времето. Домакините от Левски обаче също играеха изключително борбено и с хъс, което им позволяваше да стоят на дистанция.

Второто полувреме също започна с яростни атаки и за двата отбора. Както през първата част, двата отбора често си разменяха водачеството. На моменти играта дори беше груба (но в рамките на позволеното), което показваше, че и шуменци и „сините“ желаеха победата. Няколко добри изяви в защита за Шумен и последвали бързи атаки, позволиха на нашите юноши да добавят 8 точки в актива и да се оттеглим преди четвъртата четвърт със самочувствие. Последната част започна нервно, двата отбора допуснаха няколко грешки, но шуменските юноши проявиха по-голям характер и поведоха в резултата. Шумен водеше почти през цялата четвърт, но Левски показа, че няма да де мача без бой. При оставащи 3 минути до края Шумен имаше стабилна преднина от 7 точки, но Левски направи няколко отлични защити и стопи разликата до две. Шумен обаче също показа характер и след хубаво нападение нашият тим качи разликата до 5. В оставащата минута до края шуменските баскетболисти направиха две здрави защити, последваха и две показни атаки за Шумен, но съдиите отказаха да видят „нарисувани“ фаулове и Левски стопи разликата до 3 точки. В последните секунди домакините се принудиха да фаулират – гардът на нашия тим застана на линията за наказателни, но за съжаление пропусна двата опита. Мачът можеше да свърши още тук, ако разликата бе станала 4 точки. „Сините“ взеха един последен тайм-аут, който щеше да им позволи да изнесат топката от центъра на игрището. Треньорът на Левски бе „нарисувал“ хубава комбинация за стрелба от тройката, но треньорът на Шумен Янко Янков бе предугадил какво цели съперника и постави най-добрият защитник на нашият тим да пази най-добрият стрелец на Левски. Софиянци направиха комбинация като по учебник, но не успяха да отбележат в опита си от трите точки, главно заради отличната защита на нашите. Шумен победи със 68:65 и се класира на финалите след 3 победи от 3 срещи в зоналния турнир.

След 6 години отсъствие от най-важния шампионат при подрастващи – финалите за юноши, Шумен отново показа, че развива отлична баскетболна школа и че може да побеждава най-силните отбори в България, какъвто без съмнение е Левски 2014. В основата на този успех са политиката на клуба ни да налагаме младите играчи от школата в мъжкия отбор, работата на треньора Янко Янков, който пое този отбор преди 4 години и успява да го изведе до финали за втори път (тези момчета играха на финалите за кадети през 2016), както и привличането на Звонко Папак, чиито методи за развитие на подрастващи таланти, са взаимствани от най-силната европейска школа – сръбската.

Разбира се най-трудното тепърва предстои – достойно представяне на финалите и спечелването на медали (което е напълно реална цел). Съперници на нашия тим във финалния турнир ще са Академик София, БУБА Баскетбол, Черно море Тича, ЦСКА, Берое Стара Загора, Шампион 2006 и победителят в зона Ямбол, който трябва да стане ясен на 01.05.2018.