Юноши(19): Шумен загуби и срещу ЦСКА във финалите

снимка: BGBasket.com

Юношите на БК Шумен загубиха и вторият си двубой във финалите за републиканско първенство. Нашият тим отстъпи на ЦСКА София с 57:85 и намали шансовете си за класиране на полуфиналите до минимум. С победата ЦСКА вече е с актив 1 победа и 1 загуба. По една победа имат и другите два съперника в групата БУБА Баскетбол и Рилски спортист, докато Шумен е с две загуби на четвъртото място.

Началото на двубоят срещу ЦСКА по никакъв начин не предвещаваше този развой. Шумен играеше много добре в защита и успяваше да затвори подстъпите си към коша. „Армейците също се справяха в защита и след първите три минути резултат бе 4:5 в полза на софиянци. Тройка изведе „червените“ с 4 точки и последва размяна на резултатни атаки, която задържаше аванса на ЦСКА. Шумен обаче се разигра в последната минута на първата четвърт и след отлична серия атаки на нашия тим излязохме напред в резултата 20:17. Втората част започна с нов кош за Шумен, но софиянци бързо го върнаха. „Червените“ вкараха още един кош след добра контра-атака, но шуменци затегнаха защитата и в следващите 3 минути и половина не допуснахме кош. Добрата защита ни помогна да организираме бързи нападение и разликата в наша полза бързо скочи до 9 точки. След средата на втората четвърт обаче играта получи рязък обрат. Софийският отбор се справяше по-добре в защита, а в нападение намери пробойните на шуменския тим и бързо заличи аванса ни. При равен резултат 28:28 и 30 секунди оставащи до края на полувремето, „червените“ отбелязаха тройка и излязоха напред преди почивката.

Второто полувреме започна повече от добре за Шумен. Нашият тим пазеше по-добре, а в нападение демонстрирахме отлична стрелба и след серия от 8:0 отново поведохме в резултата. Точно три минути след началото обаче, ЦСКА отново обърна мача на 180 градуса. Серия от четири поредни тройки на „червените“ ги изведе със 7 точки напред. Шумен пък показа пълна безпомощност в нападение, редувайки грешки и пропуски. До края на третата част разликата за ЦСКА скочи до внушителните 16 точки – 40:56. Последната четвърт продължи с отлична стрелба за „армейците“, които качиха преднината си над 20 точки. Шумен се опита чрез зонова преса на цяло игрище да направи някакъв обрат, но софиянци бяха подготвени и не позволиха това да се случи. До края на срещата ЦСКА не върна газта и в крайна сметка се поздрави с убедителен успех – 57:85.

В нашата група предстои още един мач от втория кръг – между БУБА и Рилски спортист. За да се класираме за полуфиналите трябва да разчитаме БУБА да победи Рилски спортист, а в утрешния ден да победи и ЦСКА, а ние трябва да спечелим мача си срещу Рилски спортист със разлика над 50 точки.