Сезон 2019/20: Славия – Шумен 76:73 (А група, Редовен сезон, 5 кръг)

Шумен загуби за втори път през този сезон в А група при мъжете. Нашият тим отстъпи при гостуването си на Славия със 73:76. Така след 4 изиграни мача нашият тим е с актив 2 победи и 2 загуби. Славия е със същия актив и разделяме 3-4 място във временното класиране с отбора на „белите“.

Срещата започна отлично за Шумен. Благодарение на Николай Николов и отличната ни защита през първите три минути поведохме с 11:2. Красимир Димитров също се разигра в първите минути и негова тройка увеличи преднината ни до 12 точки.  В средата на частта домакините все пак намериха ритъма си в нападение и започнаха да бележат, но шуменци също организираха отлични атаки и поддържаха разликата десетина точки. След нови 2 силни минути за нашия тим преднината се качи до 15 точки. В последната минута и половина обаче Славия изигра няколко отлични защити, а Георгиев и Акимов отбелязаха, за да свалят пасива на домакините до 10 точки.

Силния край на първата четвърт за „белите“ сякаш им вдъхна повече увереност и те продължиха с добрата игра, намалявайки изоставането си до 5 точки. Шумен излезе от „дупката“ и също започна да бележи в своите нападения, а играта вървеше кош за кош през почти цялата втора четвърт. Шумен поддържаше аванс от 5-6 токчи, но отново края на частта бе времето, в което Славия показа по-добър баскетбол. Поредица от добри атаки за домакините изтриха аванса за Шумен и полувремето дойде при само точка преднина за нашите – 42:41.

През второто полувреме сякаш и двата отбора „изстинаха“ като за пет минути игра баскетболистите си отбелязаха само по 3 коша, а резултатът беше равен. Акимов и Запрянов изведоха Славия за първи път напред точно в средата на частта, но Красимир Димитров се разигра и след негов добър пробив и тройка, нашият тим отново водеше, макар и минимално с 1 точка. Отборите продължиха да си разменят кошове, но Славия отново избухна в края на частта и поведе с 5 точки.

В началото на последната четвърт Николай Николов и Янчев се разиграха за Шумен и смъкнаха изоставането ни до 1 точка. От този момент двата отбора се захапаха здраво и в следващите 5 минути си разменяха кошове, а преднината на нито един от двата отбора не надхвърли 3 точки. При оставащи 4 минути до края един от най-опитните в състава на домакините – Цветомир Акимов се разигра. Той първо вкара с фаул и изравни резултата 71:71. След това изведе отбора си с 2 точки напред след хубава стрелба от далечно разстояние. Серафимов върна коша за Шумен, но отново Акимов си изработи два фаула и 30 секунди преди края Славия имаше преднина от 2 точки. Шуменци не успяха да се възползват от възможностите до края на мача и пропуснаха всичките си изстрели, а Георгиев реализира един наказателен, за крайния резултат 76:73.

Още утре Шумен излиза за петия си мач от първенството в А група. Нашият тим остава в София и ще играе срещу младия, но много боеспособен отбор на ЦСКА. Срещата е с начален час 19.00 ч. и ще се играе в зала „Румен Пейчев“ в столицата.