2023/24 SESAME НБЛ, 20 кръг: Шумен – ЦСКА 86:82

Шумен записа 7 победа в Sesame НБЛ този сезон. Като домакин шуменският се наложи над ЦСКА с 86:82 и се върна на 8-мо място във временното класиране с актив от 7 успеха и 13 загуби. Днешния съперник е на пето място с 12 успеха и 7 загуби.

Срещата започна повече от добре за гостите от ЦСКА, които играеха коцентрирано и не допускаха грешки, докато Шумен не успя да влезе на пълни обороти. Това се отрази в резултата – 15:6 за „армейците“ след 4 минути игра. Точките за гостите в началото бяха дело на Георги Боянов, Виктор Гергов, Васил Бачев и Александър Радукич. Шумен обаче се разигра след първите 5 минути на мача. Тройка на Зак Ролинс започна серия на Шумен, която доближи Шумен само на три точки – 18:21. Камерън, Тонев и Ликей се отличиха в атака. Шуменската защита също заработи. До края на частта отборите си размениха по още няколко коша и в крайна сметка не успяха да излязат напред в резултата – 24:24.

Втората четвърт продължи с равностойна игра. За Шумен се разигра Уилфред Ликей, който вкара над 50% от точките в таз част за Шумен. ЦСКА играеше добре в подкошията, където Георги Боянов и Александър Радукич обираха борбите и носеха точки за гостите. Ивайло Тонев в пореден мач демонстрираше урок по стрелба и също бе сред най-полезните за Шумен. Нашият тим си осигури 4 точки преднина – 43:39 преди почивката.

Подновяването на играта през второто полувреме продължи резултатно с кошове и за двете страни. Уилфред Ликей на два пъти от тройката за Шумен, а за ЦСКА – Васил Бачев и Александър Радукич донесоха точки. Ликей продължи с добрата стрелба, Тонев отново бе точен от тройката и Шумен отвори преднина от 9 точки. Зак Ролинс пое щафетата за Шумен и вкара следващите 5 точки за отбора ни, който вече водеше с 14. Гостите обаче реагираха мигновено. Радукич и Петков бързо върнаха 6 точки. Шуменските баскетболисти обаче играеха наистина страхотен баскетбол и до края на частта разликата се качи до 15 точки след кошове на Кохейда и Ролинс – 69:54.

В последната четвърт Шумен се опитваше максимално да забави играта и да задържа резултата над 10 точки в своя полза. Баръш Мустафа, Ролинс и Кохейда задържаха преднината за Шумен. „Червените“ обаче са опитен отбор с няколко национални състезатели в състава. ЦСКА продължи да се бори и в един момент след тройки на Бачев преднината на Шумен започна да се топи. Георги Боянов и Радукич продължиха да се борят здраво под коша и също помагаха за връщането на отбора си. Шумен обаче изигра умно последните 3 минути. Въпреки пресата на цяло игрище, нашите баскетболисти успяваха да задържат максимално топката. Точните изстрели от наказателния на шуменци не отказаха гостите, но добрата защита на Шумен бе достатъчна да затворим мача с 86:82.

В следващия кръг Шумен гостува на лидера в класирането – Черноморец. Мачът ще се играе на 10 февруари от 19.00 ч. в бургаската зала „Бойчо Брънзов“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата