2023/24 SESAME НБЛ, 22 кръг: Шумен – Ямбол 79:80

Шумен загуби домакинството си в мач от 22 кръг на Sesame НБЛ. Нашият тим отстъпи на Ямбол след невероятна драма в „Арена Шумен“ със 79:80. Почти пълната шуменска зала видя страхотен мач, от който победители излязоха гостите, за които това е 8 победа в шампионата. С нея Ямбол се връща на 8-о място в класирането и си спечели правото да участва в турнира за Купата на България. Шумен остава на 9-о място със 7 победи и 15 загуби. Благодарим на публиката за подкрепата – невероятна атмосфера в „Арена Шумен“! Надяваме се, че тази атмосфера ще мотивира шуменските баскетболисти да играят на върха на своите възможности в мачовете от втората шестица!

Срещата започна по-добре за Шумен, които вкараха голяма част от изстрелите си. Джъстин Кохейда, Веселин Байчев и Брайън Камерън направиха резултата 10:5 за по-малко от 5 минути игра. Ямбол се опитваше да скъси дистанцията чрез Андон Вачев, но нов пробив на Камерън и тройка на Байчев вдигнаха разликата до 8 точки. Веселин Байчев вкара третата си тройка в мача в средата на първата четвърт и Шумен си осигури комфортен двуцифрен аванс. Двата отбора довършиха частта с размяна на кошове и главно благодарение усилията на Маркедрик Бол, гостите изоставаха със само 8 точки след 10 минути игра – 27:19.

През втората четвърт двата отбора продължиха с размяна на кошове. Камерън и Уилфред Ликей играеха силно и носеха точките за Шумен. Ямбол разчиташе на Иван Лилов, Кевин Хънт и Бол. Шумен обаче играеше по-добра защита и в крайна сметка успя постепенно да увеличи разликата до края на частта. Почивката дойде при 11 точки аванс за домакините – 50:39.

След подновяване на играта Хънт с пробив и Лилов от тройката бързо върнаха 5 точки от изоставането на гостите, но шуменци реагираха адекватно. Защитата на нашият тим отново заработи, а в нападение, Джъстин Кохейда, Камерън и Ликей наказваха грешките на Ямбол. Шумен направи аванса си 17 точки преди последната част.

Последните 10 минути започнаха с размяна на кошове. Ликей и Дейвид Ролинс държаха аванса на нашия тим 15-17 точки. Ямбол обаче намери стрелбата си от далечно разстояние. Николай Михайлов вкара тройка с нарушение, а след това не сгреши от фаула. Иван Лилов също се разигра и само за 4 минути преднината на Шумен бе сведена до 7 точки. Умората в редиците на шуменци бе очевадна. Камерън, Ролинс и компания направиха необясними грешки при изнасянето и разиграването на топката. Нова тройка на Павел Маринов съкрати изоставането на гостите до 5 точки. Маринов бе точен и от фаула, а след него Маркедрик Бол прасна още една тройка и шуменският аванс бе минимален – 76:77. Брайън Камерън вкара от наказателния за 76:74, но отново Маринов с два точни наказателни изравни резултата. Поредна грешка на шуменци донесе първата преднина в мача за Ямбол след кош на Хънт – 76:78, Дейвид Ролинс обаче бе фаулиран от тройката и не сгреши от фаул линията връщайки крехкия аванс за Шумен – 79:78. След взетия тайм-аут последва пълен хаос в шуменската отбрана, от която се възползва Николай Михайлов и Ямбол отново бе напред с точка. Шумен не успя да стигне до изстрел в оставащите 4 секунди и Ямбол се поздрави с осмата си победа – 80:79.

Предстои пауза за мачовете на националния отбор в квалификациите за Евробаскет 2025. България гостува на Швеция на 22 февруари, а на 25 февруари приема световния шампион Германия в „Арена Ботевград“. Пожелаваме успех на националите!

След това ще стане ясна и програмата за първата и втората шестица в Sesame НБЛ. Вече е ясно, че Шумен ще спори с Левски, Миньор 2015, Академик Пловдив, Ямбол и Берое за едно от двете места даващи право на участие в плейофите.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата