ФИНАЛИ КАДЕТИ (16): Финал 11/12 място: Шумен – Видабаскет 65:62

БК Шумен успя да спечели 11-то място на завършилото републиканско първенство за кадети (16). В пряк двубой с Видабаскет нашият тим показа борбеност и дух у въпреки, че не можеше да разчита в този мач на един от водещите си състезатели – национала Виктор Серафимов, Шумен успя да победи с 65:62 и се нареди 11-ти.

Срещата започна добре за нашия тим и поведохме с 4 точки, но Видабаскет бързо се ориентираха в ситуацията и излязоха начело. По-добрата игра на видинчани в защита им позволи да водят през почти цялата първа четвърт като минута преди края разликата бе 6 точки в тяхна полза. Все пак нашите момчета върнаха 4 точки и се оттеглиха със само 2 пасив. Както обикновено във втората четвърт втората петица на нашия тим не игра на ниво и след само 10 отбелязани точки в тази част Шумен изоставаше с 29:19 на полувремето.

Третата четвърт продължи с доминацията на отбора от Видин и до средата на частта символичните домакини вече водиха с 15 точки разлика. Тогава, обаче нашият тим прояви истинския облик. Шуменци заиграха много по-борбено и със самочувствие, доминирахме в защита и в борбата под кошовете, което ни помогна да намалим преднината на гостите до 3 точки, 15 секунди преди края на частта. Със сирената видинчани вкараха тройка и се оттеглиха с 6 точки преднина преди последната четвърт. В крайния етюд от мача Шумен изигра страхотна четвърт и успя да обърне развоя в своя полза. Въпреки, че до самия край резултатът вървеше точка за точка, нашият отбор се показа с по-добрите нерви и след 4 сполучливи наказателни на Милен Чолаков измъкнахме победата.

Можем да кажем, че Шумен изигра един турнир на приливи и отливи, в които имаше своите добри шансове и при по-добра игра и малко по-добро самочувствие бихме могли да постигнем и много по-добро класиране. Все пак това е първо участие на тези момчета на финали на републиканско първенство, затова не трябва да бъдем толкова строги към тях.

Крайното класиране на финалния турнир  за сезон 2015/16 е следното:

  1. Буба Баскет
  2. Черно море Порт Варна
  3. Академик София
  4. Доростол Силистра
  5. Тунджа Ямбол
  6. Академик 17 София
  7. Академик Пловдив
  8. Левски София
  9. Делфин Бургас
  10. Шампион 2006
  11. Шумен
  12. Видабаскет