Момчета(13): Шумен победи и загуби във втория ден на финалите.

Момчетата до 13г. на Шумен записаха победа и загуба във втория ден от финалите за републиканско, провеждащи се във Варна. Нашият тим отстъпи на Балкан с 15:88, но победи Академик София с 68:62 в мачовете си от група А. Така нашият тим остана на трето място в крайното класиране на групата и не успя да се класира за полуфиналите, които ще определят медалистите. Все пак шуменските момчета ще играя в баражите за разпределяне на местата от 5 до 8.

От първата минута на мача с Балкан се видя, че Шумен отстъпва в почти всички показатели на съперника. Ботевградчани показаха уникални умения в нападение и успяваха да отбележат от почти всяка ситуация. И все пак най-силната част от играта на Балкан бе защитата. Нашият тим бе тотално надигран в първата четвърт, която завърши 14:0 в полза на момчетата от Ботевград. Във втората четвърт Шумен намери път към коша на съперника, но пък защитата ни не успя да се справи с атомното нападение на Балкан, който вкара 27 точки. След подновяване на играта се повтори същия сценарий, като съперника ни отново отбеляза 27 точки. В последната четвърт мачът се доиграваше, като в крайна сметка „балканците“ се поздравиха с успех 88:15.

Вторият двубой за деня ни изправи срещу Академик София в директен мач за третото място в групата. Първите петици на двата отбора показаха изключително равностойна игра, като играта се движеше кош за кош през почти цялата първа четвърт. Нашият тим поведе минимално с 14:13 след 10 минути игра. Втората петица на Академик от първите минути се възползва от ръстовото си предимство и след серия от добри защити и лесни кошове на бърза атака, софийският отбор дръпна в резултата с над 10 точки. До края на полувремето Шумен се поокопити и върна част от пасива си след точни стрелби от разстояние. Второто полувреме също започна равностойно, но общата петица на Шумен показа по-добри умения в нападение и бързо обърнахме резултата в наша полза. Академик си върна за кратко преднината, но шуменските момчета реализираха последните си две атаки за третата четвърт и се оттеглиха преди последната част с преднина от 4 точки – 53:49. Четвъртата част бе повторение на първата – двата отбора се захапаха здраво и играеха кош за кош. Нашият отбор все пак показа по-добра играя в края и задържа преднината си, печелейки с 68:62.

Утре от 13.00ч Шумен се изправя в първия бараж за 5 място. Ще играем срещу последния отбор в група В – Локомотив София. При победа в четвъртък ще играем за 5/6 място срещу победителя от мача между Академик София и Делфин Бургас. При загуба ще спорим за 7/8 място.

снимка: Архив БК Шумен