Момчета(14): Шумен зае 6 място на завършилото днес републиканско във Варна

Момчетата на Шумен до 14 г. са шести в България след като днес отстъпиха на Делфин Бургас с 64:46 в мача за 5/6 място във финалите на републиканско за тази възрастова група. Шампиони за сезон 2021/22 са ЦСКА, които надиграха домакините от Черно море Тича с 57:50, а бронзовите медали са за БУБА Баскетбол, които победиха Славия София с 80:61 в мача за 3/4 място. Седми остава отборът на Спартак Плевен, осми е Балкан Ботевград, a Берое, Дунав 2007, Светкавица и Ънстопабъл разделят 9-12 място.

Шумен се класира за днешния мач за 5/6 място без игра, тъй като отборът на Балкан Ботеград напусна турнира поради заболяване на играчите. Делфин пък победиха Спартак Плевен в другия бараж. Шумен започна силно двубоя с по-добра защита от съперника, което лиспаваше в другите мачове на шуменци от турнира. Това помогна на нашите момчета да си осигурят преднина от 5 точки след 10 минути игра – 14:9. Втората петица на бургазлии обаче показа много добра стрелби  агерсия в защита. Делфин бързо обърна резултата в своя полза и започна да трупа аванс. До края на първото полувреме преднината на бургазлии стигна 9 точки – 31:22.

След почивката двата отбора показаха равностоен баскетбол. Проблемите на Шумен бяха в нападение, където нашият тим пропускаше лесни стрелби. Въпреки това Делфин не успяваше да увеличи разликата с много, защото шуменци играеха добра защита. В края на частта по-концентрираните действия на „делфините“ им помогнаха да сложат още 4 точки към аванса си – 49:36. В последната четвърт Шумен не показа желанието и раздаването, които сме свикнали да виждаме от момчетата. Преднината на Делфин продължи да расте, въпрки че и отборът от Бургас не показа много добро нападение в края на мача. Делфин затвори срещата при 64:46 и зае престижното 5 място, докато за Шуменци остава шеста позиция и много работа през лятото, за да подобрят класирането си през следващия сезон.