БК Шумен – Академик (Вн) 82:65 (А група мъже II кръг)

ВТОРА ПОБЕДА записа БК Шумен за сезон 2015/16 в А група – мъже. В среща от II кръг на първенството, пред пълните трибуни на зала „Младост“ в Шумен, тимът ни победи Академик Варна с 82:65 и е с пълен актив точки след първите два кръга.

Мачът започна добре за гостите от Академик, които се възползваха от две грешки на шуменци и поведоха с 4 точки. Нашият тим все пак се окопити след първите нервни минути и върна двата коша. До края на четвъртта двата отбора играеха равностойно и не успяха да си направят разлика. Новото попълнение на Шумен – Андрей Иванов се включи добре и заедно с Димитър Янчев държаха Шумен в мача.

Втората четвърт започна с преимущество на Шумен, отново Андрей Иванов бе точен на два пъти за да доведе преднината до 7 точки в наша полза 23-16. Варненци успяха бързо да отговорят с кош и точен наказателен на Савов, но Петър Абаджиев отново изведе Шумен 4 точки напред. След няколко пропуска на двата отбора, Димитър Янчев заби една от четирите си тройки след асистенция на Наско Колев. До края на полувремето Шумен успя да удържи преднината си – 35:26.

Второто полувреме започна с тройка за гостите, но нашият тим бе решил да спечели мача именно в третата четвърт, добра зонова защита 1-3-1, яка борба под собствения кош и бързо раздаване на топката в нападение бе ключа за добрата игра на нашия тим. Логично разликата набъбна бързо в наша полза и в средата на частта вече водихме със 17 точки. Отлично включване на гардовата позиция направи новопривлеченият Ивайло Касабов, за когото този мач бе дебют пред шуменска публика. До края на частта Академик намалиха разлика до 12 точки главно благодарение на многото фаулове, които извършиха шуменци.

Последната четвърт отново мина под диктовката на шуменските баскетболисти, които освен добра игра в защита предложиха и впечатляващо нападение, като раздаваха топката добре и лесно си осигуряваха позиция за стрелби, които оползотворяваха. Треньорското ръководство на отбора завъртя целия ростер и в игра се появиха всички записани в стартовия списък. Към средата на частта разликата скочи до 22 точки в наша полза, на накрая се почувства отпускане, а и младите състезатели допуснаха няколко грешки, от които варненци се възползваха и намалиха преднината до 17 точки за крайното 82:65.

Най-полезен за БК Шумен бе Ивайло Касабов, който бе близо до трипъл-дабъл – 10 борби, 7 асистенции и 17 точки. другият дебютант пред шуменска публика – центърът Андрей Иванов пък се отчете с 16 борби и 16 точки, за коефициент на полезност 22. Димитър Янчев отново бе на ниво и освен 14 точки добави 6 борби и 3 асистенции.

За Академик Варна много силен мач направи крилото Алекасандър Иванов, който се отчете с 25 точки, 5 борби и една аситенция, но и цели 5 грешки за коефициент 27. Симеон Савов бе вторият най-полезен с 16 точки, а играещият треньор на варненци – Борис Стоянов се включи със 7 точки.

Следващият мач на БК Шумен е следващата неделя, 01.11.2015 от 17.00 ч. отново в зала „Младост“ срещу отбора на Чавдар Троян. Мачът се явява директен сблъсък за второто място, което дава директно класиране за финалната шестица на първенството в А група.

Ето и цялата статистика от двубоя и всички изпълнения play-by-play от мача с Академик Варна: