БК Шумен – Видабаскет 60:55 (А група – Финална шестица III кръг)

Първа победа във втория етап на шампионата записа БК Шумен надигравайки Видабаскет с 60:55. Нашият тим вече има победа и загуба и е на четвърто място във временното класиране, докато за видинчани това е трета загуба и те заемат последното шесто място.

Мачът започна добре за гостите от Видин, които след поредица от добри нападения и доста ялови атаки от шуменци натрупаха аванс от 8 точки. Димитър Янчев обаче се разигра в правилния момент и след поредица от 4 негови точки и една успешна атака на Наско Колев разликата бе стопена до 2 точки.

През втората четвърт и двата тима играха отлично в защита и си разменяха неуспешни атаки. Все пак видинчани успяваха да поддържат преднина от 3-4 точки. В края на частта отново Димитър Янчев показа, че стрелбата е най-силната му страна и след поредни негови кошове поведохме в резултата. Колев от гостите отговори с тройка и неговият тим се оттегли с точка преднина на полувремето – 25:24 в полза на Видабаскет.

След почивката Шумен излезе с желанието да спечели срещата и това пролича от самото начало, две добри защити и две сполучливи атаки на Янков и Янчев изведоха домакините напред. Станков върна тройка, но Шумен продължи с добрата защита и разликата стигна 5 точки в наша полза. Видабаскет реагира и в средата на частта върна два коша, но забивка на Андрей Иванов след хубава комбинация и нова тройка на Янчев изведоха Шумен с 6 точки. В края двата тима си размениха по един кош преди Наско Колев да гръмне тройка със сирената и да изведе нашият тим с 9 точки преднина – 47:38

Последната четвърт започна отново силно за Шумен и след две поредни добри защити и кошове на Янков и Андрей Иванов вече водихме с 14 точки. 7 минути преди края гостите заиграха здраво в защита и след няколко добри защити, успяха да върнат преднината до 4 точки. В последните минути двата тима играеха предпазливо в стремежа си да не изтърват победата, разменяха си фаулове и грешки, но в най-важният момент, капитанът на нашият тим Янко Янков отбеляза от крилото, а в последвалата атака героят за Шумен – Димитър Янчев отбеляза две важни точки, с което изведе нашият тим със 7 точки само минута преди края. Видабаскет върнаха два коша и преднината се стопи до едва 3 в последвалите две атаки, но времето просто не стигна за повече, като Янчев бе точен на два пъти от фаул линията, за да оформи крайното 60:55.

За Шумен най-полезен бе Янчев с 32 точки, 4 борби, 3 асистенции и 3 откраднати топки. Андрей Иванов този път не бе убедителен в нападение и завърши с 9 точки, но борбите му под двата коша – цели 18 помогнаха на тима. Янко Янков завърши с 11 точки и 6 борби.

За Видабаскет най-резултатни бяха Антонио Станков с 14 точки и 8 борби и Теодор Николов с 12 точки и 6 борби.

Следващият мач на Шумен е следващата неделя, като гост на Икономически Университет – Варна, срещата е с начало – 17.00 ч.