БК Шумен – Делфин Бургас 92:62 (А група – мъже V кръг)

ТРЕТА ПОБЕДА записа БК Шумен в А група при мъжете. Нашият отбор се наложи убедително с 92:62 над бургаския Делфин и се затвърди на 3-то място в регион Изток, което дава право за участие в баражите за влизане във финалната шестица, която ще определи шампиона на А група.

Мачът започна с тройка на Димитров в първата атака за гостите, след което двата тима започнаха да си разменят ялови нападение. Все пак Андрей Иванов върна 2 точки за Шумен, но отново Димитров бе точен за Делфин. Нашият тим заигра по-добре, първо Янчев, а след това и поредица от три коша на Миро Денчев дадоха преднина на Шумен 8:5. От този момент до края на частта обаче инициативата бе при гостите от Бургас, които успяваха да реализират нападенията си, докато нашият тим пропускаше доста чисти положения под самия кош на противника. Благодарение на няколко добри атаки на Димитър Янчев, Шумен все пак не изостана в резултата и след 10 минути игра гостите се оттеглиха с аванс от само 5 точки – 14:19.

Втората част започна ударно за Шумен като първо Янчев, а след това и Денчев пляснаха по една тройка в коша на Делфин, последва успешен наказателен на Денчев и добър пробив на Наско Колев, които изведоха Шумен напред в резултата 23:21. Мачът продължи равностойно и двата тима си разменяха кошове до самия край на частта, когато при три точки разлика в полза на гостите, нашите отново се развихриха и след четири поредни коша на Иванов, Янков, Колев и Джамбазов отново поведохме 40:35. До края двата тима си размениха по два коша, за да се оттеглят на почивка при 44:40 в полза на Шумен.

След почивката нашият тим излезе мотивиран да спечели на всяка цена и това си пролича на терена. Въпреки, че Делфин започнаха по-добре третата част, Шумен заигра много добре в зашита и след редица добри бързи атаки успяхме да натрупаме солиден актив от 15 точки. Разликата дойде главно благодарение на изключителната игра на Миро Денчев, който нямаше спиране – няколко тройки, светкавични пробиви, асистенции в правилния момент…Бургазлии така и не намериха отговор на сърцатата игра на Миро. До края на частта Янко Янков и Янчев довършиха започнатото и в крайна сметка спечелихме частта убедително с 33:10.

В последната четвърт Шумен си позволи да пусне в игра юношите и кадетите на отбора, които също показаха, че са в добра форма и в крайна сметка удържаха преднината ни. Добре се включи Виктор Серафимов, който набута една тройка, открадна три топки на противника и разпределяше играта в нападение. Ивайло Симеонов също допринесе с борби и чадъри в последните минути на мача, както и с две добри нападения. Последната сирена прозвуча при 92:62 в наша полза и донесе третата победа за сезона.

Най-полезен за Шумен бе Мирослав Денчев, който завърши с коефициент на полезност 29. Той наниза 28 т, добави 3 важни асистенции и открадна топката цели 5 пъти. Димитър Янчев също изигра силен мач и завърши с 21 т и 5 откраднати топки. Андрей Иванов пък реализира 21 т и грабна 15 борби. Много силно включване от пейката за Наско Колев, който освен 9 точки, успя да подаде 12 завършващи подавания на съотборниците си.

За гостите от Бургас най-резултатни бяха Димитров и Илиев с по 15 т, Найденов добави 13, а от пейката с 11 се включи Тончев.

Следващият мач на БК Шумен е отново в зала „Младост“, неделя – 22.11.2015 от 17.00 ч. Изправяме се срещу Дунав Русе, които победихме по-рано през сезона с 66:60 в Русе.