БК Шумен – Икономически университет 76:89 (А група – мъже IX кръг)

БК Шумен загуби от ИУ Варна със 76:89, но изигра най-силният си мач до момента през сезона. Тази загуба не променя по никакъв начин класирането и нашият отбор със сигурност ще завърши на трето място в регион Изток на А група, независимо как ще се развие последния мач срещу Делфин. Икономистите пък останаха непобедени и следващата седмица гостуват на Чавдар Троян в пряк сблъсък за първото място в регион Изток.

Мачът започна много добре за гостите от Варна, които мушнаха две поредни тройки, а след това реализираха две добри атаки, за да поведат с 10:0. Нашите момчета не се стъписаха и бързо се върнаха в мача след тройки на Касабов и Калоян Георгиев. След преполовяване на първата част при три точки преднина за ИУ, гостите се възползваха от разсеяността в нашата защита и отново вдигнаха преднината си до 10 точки благодарение на Вутев и Стоянов. До края отборите си размениха по две резултатни атаки за 30:20 в полза на ИУ.

Втората четвърт започна с нова резултатна атака на отбора от Варна, точен бе Саша Топчов, но Шумен също показа добра игра в нападение. Янков и Серафимов върнаха преднината ни до 7 точки. Добрите изяви в нападение дадоха самочувствие на нашия отбор и след няколко добри защити Андрей Джамбазов и Анрей Иванов, след брилянтен пас на Касабов докараха преднината на ИУ до едва 3 точки – 35:38. До края на втората част играта вървеше кош за кош, като добре от пейката за нашия тим се включи Димитър Янчев, но в защита продължавахме да допускаме лесни кошове. Края на първото полувреме дойде при 5 точки преднина за ИУ – 51:46

Шумен излезе със самочувствие в третата четвърт и това си пролича от самото начало – първо Янко Янков бе точен след асистенция на Джамбазов, а Андрей Иванов реализира тройка в последната секунда на атаката, за да изравни резултата 51:51. Последва кош на Димитър Янчев, с който излязохме напред за първи път този мач. Нови две хубави защити и с нова тройка на Янчев поведохме – 60:55 четири минути и половина преди края на третата четвърт. Опитният отбор на Икономически университет, обаче реагира – последваха две поредни тройки на Нацкин и на Диков, за да изведат ИУ напред. Това като, че ли пречупи нашия тим и в следващите 4 минути успяхме да отбележим само един кош, докато ИУ се възползваха своите възможности и 5 секунди преди края на частта поведоха с 11 точки. Тогава обаче дойде коша на мача – нашите изнесоха бързо топката в предно поле, Касабов я пусне на крилото към Виктор Серафимов, който стоеше зад линията за три точки, грабна топката от пода, под носа на защитник на ИУ и буквално със сирена бе точен.

За съжаление уникалното попадение на Виктор не бе достатъчно, за да поведе нашия тим към обрат. През последната четвърт и умората си каза думата, Янко Янков трябваше да напусне терена след 5 нарушения, а опитният отбор на ИУ продължи да реализира своите атаки. В края на мача Янко пусна и юношите, които все пак успяха да удържат варненци в защита и разликата се задържа 13 точки. Последната сирена прозвуча при 76:89 в полза на шампионите от ИУ.

Най-полезен за БК Шумен отново бе Андрей Иванов с коефициент 22, той реализира 15 точки хвана 14 борби и открадна 3 пъти топката от противника. Димитър Янчев пък бе най-резултатен с 18 точки, Янков добави 12, а най-впечатляващо бе представянето на един от кадетите на БК Шумен, Виктор Серафимов, който в отсъствието на двама от основните гардове на отбора – Атанас Колев и Мирослав Денчев, успя да реализира 8 точки, хвана 5 борби и подаде три завършващи паса, за коефициент 13.

За гостите най-ефективен бе Николай Стоянов с 18 точки, 8 борби и 6 асиста. Нацкин също направи страхотен мач и спомогна с 16 точки, 8 борби и 8 асистенции. От пейката опитният Саша Топчов пък помогна на своя отбор с 12 точки и 4 борби.

Последният мач на БК Шумен преди плейофите е на 10.01.2016 г. Гостуваме на Делфин Бургас от 17.00 ч в зала Бойчо Брънзов.