БК Шумен – ЦСКА София 71:65 (А група, Втора шестица, 8 кръг)

БК Шумен записа втори пореден успех във втората шестица на А група. Нашият тим надделя със 71:65 срещу младия борбен отбор на ЦСКА София в изтеглен мач от 8 кръг на надпреварата пред пълните трибуни на зала „Младост“. Така Шумен е временно начело с 2 победи и 1 загуба, но и мач повече пред конкурентите в тази фаза на шампионата.

И двата отбора започнаха мача мотивирани за успех и това си пролича от концентрираната игра в нападение. От самото начало съперниците си разменяха добри нападения с красиви изпълнения. Тонев, Кендеров и Франсис изведоха ЦСКА с 8:5 след 3 минути игра, но тройка на капитана Янко Янков изравни резултата. Гостите продължиха да играят много енергично и добрата им защита даде резултат – в рамките на три минути те отново направиха разлика 18:9, след поредица от добри атаки на Кендеров, Тонев и Ангелов. Шуменци заздравиха защитата, а Серафимов и Андрей Иванов се възползваха от грешки на „червените“ и намалиха преднината от наказателната линия. До края на частта Андрей Иванов направи хубав пробив за Шумен, но Рангелов и отново Тонев качиха преднината до 15:23 в полза на гостите.

Втората четвърт започна с нова тройка за ЦСКА, но Янков бързо върна две с хубав пробив. Последваха 2 минути, в които двата отбора се пазиха добре и не успяха да си отбележат кош преди Серафимов, да пробие и да завърши под коша на съперника. Последваха силни минути за Шумен и след тройка на Росен Иванов от ъгъла преднината на „червените“ бе намалена до само 2 точки 26:28. Рангелов върна тройката, но в следващата атака Андрей Иванов събра двама защитника на „армейците“ и отклони към съотборника си в Ямбол, а той реализира нова тройка. ЦСКА допуснаха грешка в нападение, а Андрей Джамбазов се пребори в нападение, за да изравни резултата 31:31. Последваха нови силни минути за ЦСКА, които чрез два пробива на Рангелов и точна стрелба на Ангелов отново поведоха с 6 точки. Росен Иванов обаче бе „под пара“ и реализира третата си тройка в тази четвърт, а два наказателни в самия край на Виктор Серафимов затвориха полувремето при 36:37 в полза на гостите.

Третата четвърт започна отлично за Шумен с хубави пробиви на двамата Андреевци – първо Джамбазов, а после и Иванов реализираха и изведоха домакините напред. ЦСКА обаче бързо реагираха и последва серия от 11:0 в тяхна полза, като Тонев, Кендеров и Илиев показаха добри умения в защита, откраднаха няколко топки и след атрактивни забивки изведоха своя отбор с 48:40. Шумен обаче затегна защитата и принуди „червените“ да допуснат множество грешки и припряни стрелби. В нападение Андрей Иванов реализира след стрелба от разстояние, а след това последваха 6 поредни точки на Виктор Серафимов – тройка, а след това и кош с наказателен. Георги Кендеров продължи със силните си изяви в нападение, последваха и кошове на Ангелов и Илиев, но Шумен също заигра с голям хъс и след три коша на Янков и по един на Росен и Андрей Иванов разликата за Шумен се качи до 5 точки – 59:54.

В последната четвърт си пролича, че и двата отбора са изморени след вчерашните си двубои, което закономерно доведе до множество грешки и пропуски под двата коша. Нашият тим все пак се оказа с по-голямо желание за победа. Виктор Серафимов, Андрей Иванов и Росен Иванов продължиха да тормозят защитата на ЦСКА, а в защита шуменци се справиха с изтощените „армейци“ и заслужено запазиха преднината си от 5 точки до самия край – 71:65 в полза на Шумен и втора победа в актива на отбора.

Най-полезен за Шумен отново бе Андрей Иванов. „Ямболският“ отбеляза 18 точки, хвана 14 борби, а и подаде 6 завършващи паса. Росен Иванов също направи отличен мач за Шумен и след 17 точки, 4 борби и 4 асистенции бе втория най-полезен. Юношата на клуба Виктор Серафимов пък показа, че израстването му в последните мачове не е случайно и бе третия най-полезен със 17 точки, 7 борби и 5 асистенции.

За ЦСКА Кендеров със 17 точки, 9 борби и 3 асиста, Илиев с 12 точки и 9 борби, както и Тонев с 13 точки и 9 асистенции бяха най-полезните на терена.

Следващият мач на Шумен е отново срещу ЦСКА на 12.02.2017, но като гост в столицата.