БК Шумен – Чавдар Троян 68:70 (А група – мъже III кръг)

БК Шумен записа първата си загуба за сезон 2015/2016 в мъжката А група. Нашият тим загуби инфарктно от Чавдар Троян с 68:70 пред пълната зала „Младост“. Шумен имаше инициативата през голяма част от срещата, но в последната четвърт троянци показаха класата си и успяха да измъкнат ценния успех. Така Чавдар се очертават като фаворит за спечелване на едно от първите две места, даващи право на директно класиране в заключителната шестица, която ще определи шампиона на А група.

Срещата започна по-добре за гостите, които след няколко добри атаки поведоха с 6:2. Нашият тим показа добра игра в защита, но в нападение, не успявахме да счупим гипса и пропиляхме няколко изгодни възможности под коша на гостите. Все пак към средата на частта при 9:4 в полза на гостите, Шумен заигра по-уверено и успя да се върне в срещата след добри атаки на Андрей Иванов и Янко Янков. До края на първата четвърт дори успяхме да излезем напред в резултата 14:13.

Втората четвърт започна добре за нашият тим: Първо Касабов реализира, а след това Миро Денчев и Иванов бяха точни за 20:15 в наша полза. Троянци върнаха две точки, но Димитър Янчев бързо направи преднината отново 5 точки. До края на четвъртта двата тима играеха кош за кош, като в крайна сметка отборът от Троян бе с една идея по-точен и стопи преднината ни до само 2 точки 30:28

Нашият тим започна ударно третата четвърт и след тройка на Наско Колев и успешна атака от средно разстояние на Миро Денчев преднината скочи до 7 точки. Радослав Кочев върна тройка за Чавдар, но Андрей Иванов и тройка на Миро Денчев отново дадоха преднина за нашия тим 40:33. Отново бе ред на Троянци да отвърнат и след две добри защити, успяха да отбележат, първо две точки чрез Наков, а след това и тройка чрез Николов. Мачът отново се играеше кош за кош и с наближаване края на четвъртта нашият тим започна да се подава на напрежението. Поредица от грешки – лош пас на Денчев, фаул в атака на Касабов и няколко изпуснати стрелби, дадоха възможност на Чавдар отново да поеме инициативата. Освен всичко друго шуменци заиграха слабо в защита и след поредица от фаулове Чавдар водеше в резултата. До края на частта гостите успяха да направят преднина от 6 точки – 46:52.

Последната четвърт започна с нова тройка на гостите, които вече водиха убедително с 9 точки, но в Деня на народните будители, Шумен успя да се събуди и с два коша на Янчев, единия от тройката и успешни стрелби на Касабов и Андрей Иванов стопихме преднината на Троян до само 2 точки 55:57. За една минута двата тима си размениха по една тройка, точни бяха Попски за гостите и Денчев за Шумен. В следващата атака Чавдар направиха една от многото си грешки в нападение и отново Миро Денчев бе точен, за да изравни резултата 60:60. Последваха 3 минути , в които мачът отново се играеше кош за кош. В самия край, обаче троянци се показаха отбора с по-здрави нерви и намериха пробойните в нашата зонова защита. Радослав Кочев направи няколко виртуозни пробива и Чавдар отново поведе с 5 точки – 63:68. Касабов върна един кош за Шумен, но Наков отново наказа невнимание в нашата защита за 65:70. Все пак Димитър Янчев показа характер и 57 сек преди края успя да реализира от тройката и преднината на гостите бе само две точки. В ответната атака Чавдар изпусна да отбележи и да затвърди победата си, но невнимание под коша ни им позволи да вземат борбата. Последва нова неуспешна атака за Чавдар, но те отново взеха борбата точно 23 секунди преди края на срещата, което означаваше, че Шумен трябва да извършва нарушения, за да спре времето. Последва сдърпване до страничната линия между капитана на шуменци Янков и Ганчев от гостите, двамата получиха технически нарушения, но часовникът бе спрян. Нашият тим се опита да открадне топката при изнасянето на Чавдар, но Наско Колев се принуда да направи фаул, за да спре часовника. Тъй като бяхме направили само 3 отборни нарушения, Чавдар изкараха топката от страничната линия и можеха да я задържат до края но пресата ни се оказа успешна и гостите сгрешиха. С оставащи 6 секунди до края нашият треньорски щаб поиска тайм-аут, за да можем да изнесем топката в предно поле. Топката бе вкарана в игра от Янков, който намери Касабов, той тръгна да играе на заслон/контра-заслон с Андрей Иванов, но Христов разгада намерението на гарда и открадна топката… в оставащите 2 секунди до края троянци задържаха топката и сирената прозвуча при 70:68 в тяхна полза.

Най-полезен за нашия тим бе Андрей Иванов с 24 точки и 14 борби и 3 асистенции, Миро Денчев също изигра добър мач и записа 12 точки, 3 борби и 3 асистенции. Пореден добър мач и за Димитър Янчев, който допринесе с 10 точки, 4 асистенции и цели 5 откраднати топки.

За Чавдар най-полезен бе Радослав Кочев с 18 точки, 8 борби и 3 асистенции. Герасим Николов се отчете с 14 точки и 6 борби, а Христо и Наков добавиха по 13 и 11 точки.

Следващият мач на нашия тим е гостуване във Варна на шампиона от последните две години – Икономически университет, срещата е в неделя 8.11.2015 от 17.00 ч в спортната зала на университета.