БК Шумен – Чавдар Троян 51:58 (А група – Финална шестица, VII кръг)

БК Шумен записа втора поредна загуба в първенството на А група при мъжете. В мач от VII кръг на финалната шестица нашите отстъпиха с 51:58 от Чавдар Троян и останаха на 5-то място във временното класиране, докато троянци продължават да са лидери в групата с актив от 6 победи и 1 загуба, следвани по петите от Левски София, които също днес постигнаха инфарктна победа над Икономически университет Варна със 112:110 след продължения.

Мачът започна нервно и за двата отбора, които се надпреварваха да пропускат лесни възможности и да допускат елементарни грешки в нападение. Все пак Шумен успя да вземе превес до средата на частта и след тройка на Наско Колев изравнихме за 6:6, два коша на Янчев и Джамбазов ни изведоха напред 10:6, но Чавдар отговори ударно и след няколко добри защити до края на частта обърна резултата – 14:10 след първите 10 минути игра.

През втората четвърт пропуските и грешките не намаляха, но по-съобразителни се оказаха гостите, които след два последователни коша на Радослав Кочев – невероятна добавка в нападение през ръцете на Андрей Иванов и тройка, поведоха с 11 точки. Последваха добри минути за Шумен, които след тройка на Андрей Иванов и пробив на Димитър Янчев върнаха преднината до само 6 точки. В самия край на частта двата отбора си размениха по две успешни атака и затвориха полувремето при 30:25 в полза на гостите.

Третата четвърт вървеше равностойно и нашият тим не позволяваше на Чавдар да направи разлика, но 3 минути преди края гостите, чрез Наков, Христов и Титов завършиха три успешни атаки поред, което покачи разликата до 12 точки, все пак до края Янков и Янчев бяха точни за нашия тим, което позволи да влезем в четвъртата част със само 8 точки пасив – 38:46.

Последната четвърт протече по вкуса на Чавдар Троян, които организираха дълги нападения, завършвайки ги успешно, докато нашият тим не реализираше дори в лесните ситуации, което изнерви шуменци. Колев и Янков напуснаха терена за по 5 лични нарушения, а Чавдар поддържаше разлика от 10-на точки. В последните 30 секунди Радев и Серафимов отбелязаха два безответни коша и върнаха преднината до 7 точки, но за повече нямаше време – 58:51 в полза на Чавдар Троян. Мачът ще се запомни както със слабата стрелба на двата отбора, така и със зверския блок на Андрей Иванов, който накара зрителите в залата да разтворят чадърите си, но и със спортменската постъпка на Герасим Николов от отбора на гостите, който си призна, че топката е напуснала игрището от неговата ръка.

Най-полезен за Шумен бе Димитър Янчев, който записа 22 точки, 8 борби и 4 откраднати топки. Андрей Иванов както винаги доминираше под кошовете с 11 точки, 15 борби, както и 3 чадъра. Наско Колев пък се отчете с 5 точки, 5 борби и 8 асистенции преди да напусне за нарушения.

За гостите от Троян Радослав Кочев и Тодор Христов отчетоха по 15 точки и 10 борби. Титов пък реализира 10 точки. Герасим Николов бе полезен с 10 борби и 6 асистенции.

Следващият мач за БК Шумен е следващата неделя 20.03.2016 от 17.00 ч като гост на Видабаскет.