БК Шумен – Черно море Тича-2 87:79 (А група – регион „Изток“, 1 кръг)

БК Шумен записа първа победа за сезон 2016/17 в А група. Нашият тим се наложи над младия и много борбен отбор на Черно море Тича-2 с 87:79 в първия кръг на регион „Изток“. Това е първа среща за двата клуба от далечната 2002, когато Шумен за последно имаха мачове, но с първия тим на Черно море. Въпреки загубата, вторият отбор на Черно море Тича, който е изграден предимно от юношите на клуба се представи страхотно и доказа, че е една от най-добрите школи в България за млади баскетболисти.

Срещата започна отлично за Шумен – две добри защити и последвала тройка на Виктор Серафимов ни изведоха напред. В следващата атака, новото попълнение Васил Михайлов отбеляза кош, бе фаулиран и след реализирания наказателен удар Шумен поведе с 6:0. Варненци бяха сковани в самото начало, а нашият тим игра чудесно в защита, което ни позволи да поведем с 13:0 до средата на първата четвърт. Черно море върнаха две точки от наказателен удар, но Васил Михайлов продължи с добрите изяви в нападение и Шумен водеше убедително с 18:2. Изглежда домакините се отпуснаха и черноморци бързо наваксаха част от изоставането след 9 поредни точки – 20:11. До края на частта двата отбора си размениха по един кош и я затвориха при 22:13.

Втората част продължи в темпото на първата – Шумен отбелязаха няколко безответни коша и преднината скочи до 16 точки – 31:15. Младият отбор на Черно море, обаче отказваше да се предаде и до края на четвъртта двата тима си разменяха кошове – Шумен реализираше главно благодарение на Васил Михайлов и другото ново попълнение – Антонио Станков, който освен че раздаваше хубави пасове отбеляза и няколко тройки в мача. В крайна сметка отборите се оттеглиха при 46:31 в полза на домакините.

Второто полувреме започна силно за Черно море, които реализираха два бързи коша, Шумен отговори с две точки на Антонио Станков и два фаула на Янко Янков. Последваха нови силни минути за варненци, които вкарваха чрез Куртев и Кръстев. Васко Михайлов върна преднината на Шумен до 11 точки с две сполучливи стрелби, но тази четвърт бе доминирана от тима на Денислав Коцев и Черно море се оттегли със само шест точки пасив – 62:56.

Последната четвърт продължи със силното представяне на тима от Варна – добра игра в нападение, главно благодарение на Кръстев, който отбеляза цели 10 поредни точки, но и здрава лична защита. Шумен се задържаше в мача благодарение на основния си реализатор Васил Михайлов, който отбеляза тройка и два наказателни, както и на капитана Янко Янков, който се нагърбваше с трудните изстрели под коша. Черно море продължи с доброто нападение и след пореден кош на Кръстев резултата бе изравнен – 68:68. Янко Янков бе принуден да прибегне към тайното си в този двубой – Мирослав Денчев. Малко след появяването си в игра Денчев показа, че е в страхотна форма и без да се колебае набута три поредни тройки в коша на „моряците“. Антонио Станков също гръмна една тройка в нашия актив и логично преднината се върна до 6 точки, въпреки усилията на гостите и резултатните им нападения. Последва кош на най-полезния играч за миналия сезон в А група – Андрей Иванов и резултатът бе 84:76 в наша полза. В оставащите 3 минути до края липсата на опит при гостите си оказа влияние и стъписани от щурма на Шумен те отбелязаха едва 3 точки. Междувременно Миро Денчев направи запазената си марка – разминавайки по крилото двама от съперниците и поднасяне в коша. Срещата завърши при 87:79 в полза на Шумен и първа победа в актива за този сезон.

Най-полезен за Шумен бе Васил Михайлов – 28 точки, 15 борби, 4 асистенции и 2 откраднати топки за коефициент на полезност 38! Андрей Иванов за пореден път направи страхотен мач и след 12 точки, 16 борби и 3 асистенции оформи коефициент на полезност 24. Другият нов играч в отбора на Шумен – Антонио Станков също показа класа и след 14 точки, 4 борби и 4 асистенции записа коефициент 15. Героят за Шумен Мирослав Денчев пък се отчете с 10 точки, 2 асистенции и 1 открадната топка за едва 8 минути игра!

За Черно море Тича-2 най-полезен бе Кристиян Кръстев – 26 точки и 11 борби, Цветомир Куртев пък отбеляза 20 точки, подаде 6 завършващи подавания и открадна цели 4 топки. Капитанът Мартин Коцев бе полезен с 14 точки, 6 борби и 5 асистенции.

В следващия кръг на 30.10.2016, Шумен гостува във Варна на Академик.