Делфин Бургас – БК Шумен 76:77 (А група – мъже X кръг)

ШЕСТА ПОБЕДА записа БК Шумен в регион Изток на А група. В гостуването си на Делфин в Бургас нашият тим се наложи драматично със 77:76 с успешен наказателен удар на Ивайло Касабов 1 секунда преди края на редовното време. Шумен затвърди успешния си сезон до момента и заслужено завършва на трето място в регион Изток с 6 победи и 4 загуби. Домакините от Делфин пък се нареждат на 4-то място. И двата отбора ще участват в плейофите за класиране във финалната шестица, които ще се състоят следващата седмица. Нашият тим се изправя срещу Рилски спортист -2, които са четвърти в регион Запад, а Делфин ще се изправи срещу третия отбор – Видабаскет. Срещите ще се състоят на 13.01. и 17.01, като домакин в първият мач са отборите завършили на 4-то място. Победителите от плейофите ще се присъединят към Икономически университет, Чавдар Троян, Академик Благоевград и Левски София -2, които заеха първите две места в своите региони.

Домакините влязоха добре в мача и успяха да поведат с 10-6 до средата на първата четвърт. Шумен обаче бързо се събуди и направи много силна серия от защити, които им позволи да организират бързи нападения. До края на първата четвърт резултатът вече бе в наша полза – 23:16. През втората четвърт двата отбора играеха равностойно и за си разменяха кош след кош, като разликата се движеше между 7 и 4 точки в полза на Шумен. Две минути преди края на четвъртта нашият тим успя да натрупа аванс от 10 точки, след като противника натрупа нарушения и агресивната игра на Янков и Касабов в нападение ги пращаше на линията за наказателни. Все пак, в самия край на полувремето, след пробив на Кесов и тройка на Тончев Длефин стопи преднината до 5 точки – 32:37 в наша полза.

Второто полувреме започна с размяна на наказателни удари и накъсаната игра не позволяваше на нито един от двата тима да влезе в ритъм и да направи серия. Шумен по-бързо се ориентира в ситуацията и след няколко коша на Янков и Джамбазов, отново излязохме с 10 точки преднина. До края на четвъртта, обаче Делфин се събуди и успя да наложи темпо, което доведе до стопяване на разликата, като Дудев и отново Тончев бяха точко-носителите за Делфин. Последната четвърт започна много добре за домакините, които успяха да отворят преднина от 6 точки и да я задържат почти до края на частта. С добри изяви се отчетоха Кесов и М. Тончев. При 69:63 3 минути преди края нашият тим реши да покаже, че заслужено се намира на трето място в класирането. От този момент нататък Шумен показа страхотна защита и след тройки на Димитър Янчев и капитана Янков изравнихме резултата 69:69. В самия край нервите взеха връх и двата тима си разминаха по няколко нарушения, които изпращаха състезателите на линията за наказателни удари. В крайна сметка опитният Касабов показа по-здрави нерви от съперника и с успешен фаул 0.01 преди края на редовното време успяхме да измъкнем мача със 77:76.

Най-полезен за нашия тим бе Димитър Янчев с 26 точки, 6 борби и 2 асистенции. Капитанът Янко Янков пък се отчете със 17 точки, а Андрей Джамбазов доминираше под кошовете с 12 борби.

За домакините най-резултатен бе Ростислав Тончев с 20 точки, Манол Тончев пък се отчете със 17, а най-полезен бе Дудев, който освен 11 точки, записа 7 борби, 6 асистенции и 5 откраднати топки.