Сезон 2017/18: Шумен – Академик София 85:68 (А група, квалификации за Първа шестица)

БК Шумен записа изключително важна победа в първия квалификационен мач за попадане в Първа шестица на А група. Нашият тим се наложи над гостуващия Академик София с 85:68 след страхотна игра в защита. Срещата реванш е след седмица и ако нашите момчета спечелят или загубят, но с по-малко от 17 точки, то те ще се класират сред шестте най-добри в А група.

Двубоят започна нервно за нашия отбор, който направи няколко неточни стрелби и технически грешки в първите минути. Гостите от Академик се възползваха и след кошове на Димитров и Мандалски поведоха с 9:3. Звонко Папак реагира и веднага поиска тайм-аут, след който шуменци заиграха по-добре. Кирилов и Андрей Иванов отбелязаха и намалиха преднината до 3 точки. Последваха нови неуспешни атаки за Шумен, но и гостите реализираха само два наказателни чрез Чернокожев. Тройка на Андрей Иванов и нова успешна стрелба на Кирилов изравниха резултата 11:11 при оставащи 4 минути до края на първата четвърт. Чернокожев си изпроси нови два наказателни, за да изведе отново „академиците“ напред, но капитанът на Шумен – Янков, отговори с фаул и кош и изведе Шумен напред с точка. В следващата атака Милен Чолаков отбеляза от тройката, а бърз пробив на Диков от крилото добави още две точки към преднината на нашия отбор. До края на частта двата тима си отбелязаха по още няколко коша, но гостите все пак успяха да завършат тази четвърт по-добре и съкратиха преднината ни до само 3 точки 21:18.

Втората четвърт започна с тройка на Лазаров за гостите, но в ответната атака Антон Диков я върна. В следващата минута и половина двата отбора се редуваха да изтърват своите стрелби, но отново капитанът на Шумен – Янко Янков, взе инициативата и бе точен от тройката. Съперниците играеха нервно в тези минути, знаейки важността на този мач, логично, редуваха се пропуски и грешки, като точките идваха предимно от наказателната линия. Нова тройка за Шумен на Диков спря серията от неуспешни атаки. След него Андрей Иванов се разписа под коша на гостите, а Серафимов добави 1 точка от наказателен. При оставащи 4 минути до края и 9 точки преднина за Шумен, гостите направиха хубава комбинация, която остави Мирчев сам под шуменския кош, но Андрей Иванов реагира бързо и отказа стрелбата със зрелищен чадър. В последвалата бърза атака Антон Диков изнесе топката в предно поле, подаде на връхлитащия Андрей, който мощно заби в коша на гостите и вдигна на крака пълните трибуни на зала „Младост“. Това сякаш даде криле на нашия тим и до края на полувремето шуменци играеха чудесно в защита, а в нападение Диков и Кирилов на два пъти бяха точни и Шумен се оттегли с 14 точки преднина – 47:33.

Академик София започна второто полувреме с два поредни коша за по-малко от минута и показа, че няма да се предаде. Младите играчи на гостите бяха мотивирани да си тръгнат с хубав резултат преди реванша, но липсата на опит си пролича в тези важни минути и въпреки, че играеха по-добре от Шумен, не успяха да заличат преднината. Виктор Серафимов спря серията на Шумен без кош – с пробив за две точки. Последваха нови 2 минути, в които и двата отбора не успяваха да отбележат. Андрей Иванов се нагърби с лидерската роля в тези минути, той на два пъти отбеляза  за Шумен, а преднината ни се върна на 14 точки. Академик направи поредица от хубави защити, от друга страна в нападение, наказателен на Лазаров и успешен пробив на Иванов стопиха преднината на Шумен до 11 точки. Съперниците си размениха по няколко успешни нападения в следващите две минути и разликата се задържаше 11 точки в полза на Шумен. В тези последни минути на третата част, Шумен реши, че е време да покаже най-добрата си игра. Последователно Янков и Серафимов бяха точни от тройката, Димитър Радев отбеляза след хубава комбинация, а в самия край отново той бе точен, този път от тройката и изведе Шумен със 17 точки – 70:53.

Последната четвърт започна отново с кош за гостите, които върнаха две точки чрез Иванов, но хубав пробив на Кирилов възстанови преднината ни. Дамянов отбеляза нови две за Академик, но отново Кирилов бе острието на Шумен в атака и златисто-зелените успяваха да задържат аванса си в началото на последната част. Бе ред на Антон Диков да се разиграе и след успешни пробив и стрелба от тройката, Шумен поведе с 21 точки. За гостите Дамянов играеше добре в нападение и бележеше открилите се възможности, което задържаше Академик на 17 точки от Шумен. До края на мача двата отбора се опитаха да се оттеглят с максимално приемлив резултат преди реванша и хвърлиха сили в нападение, но усилията им стигнаха до размяната на няколко успешни атаки и в крайна сметка Шумен спечели със 17 точки – 85:68.

Най-полезен за Шумен в тази среща бе Андрей Иванов. Центърът на златисто-зелените отбеляза 18 точки, хвана 16 борби, а също добави 2 асистенции и 2 чадъра. Янко Янков също бе на изключително ниво. Капитанът на Шумен е участвал в много такива решаващи двубои и е наясно, какво е необходимо за успеха. Лидерът на нашия тим записа трипъл-дабъл с 13 точки, 10 борби и 10 асистенции. Антон Диков пък бе точен за 21 точки, хвана 9 борби и подаде 5 завършващи паса. Младият гард на Шумен Виктор Серафимов също игра на изключително ниво и бе на косъм от трипъл-дабъла. Освен 10 точки, той хвана 9 борби и подаде 10 завършващи паса към своите съотборници.

За гостите най-полезен бе Цветомир Чернокожев с 15 точки, 9 борби и 3 асистенции. Красимир Димитров отчете 11 точки и 5 борби, а от пейката добро включване направи Костадин Лазаров, който вкара 13 точки и грабна 3 борби.

Реваншът е следващата седмица в Спортната зала в Правец от 17.00ч. Победа или загуба с по-малко от 17 точки класира Шумен в Първа шестица. А загубилият в двата мача ще играе във Втора седмица на А група.