Сезон 2017/18: Шумен – Берое-2 107:67 (А група, регион Изток, 7 кръг)

БК Шумен записа втората си победа в тазгодишното първенство на А група при мъжете. Нашият тим надигра убедително Берое-2 Стара Загора със 107:67 и запази шансовете си за класиране в Първа шестица. Победата дойде след изключително силна игра в защита и лимитиране добрите възможности за стрелба на противника. Нападението ни също бе на високо ниво и за втори пореден мач минаваме границата от 100 точки. Трябва да отбележим, че Шумен отново игра без трима основни играчи – Андрей Иванов не успя да се възстанови след вчерашния си мач за Ямбол срещу Лукойл Академик в НБЛ, а Росен Иванов и Мирослав Денчев лекуват травми.

Срещата започна равностойно и двата отбора си разменяха успешни нападения. Янков, Кирилов, Николов и Серафимов се разписаха за Шумен в тези начални минути, а за старозагорци точни бяха Титков и Петков. Шумен поведе с 11:7 след кош и фаул на капитана си Янков, но гостите направиха няколко добри защити. Титков продължи да ни тормози и след две поредни тройки изведе отбора си напред в резултата. Нова грешка на шуменци в нападение даде възможност на Петков да вкара след хубав пробив и разликата се качи до 4 точки в полза на Берое в средата на първата четвърт. Нашите момчета реагираха и включиха на режим „супер защита“. До края на частта не позволихме на гостите да вкарат нито една точка, докато нападението ни работеше на високи обороти и след кошове на Диков, Николов, Серафимов и Кирилов поведохме с 13 точки – 28:15.

Втората четвърт започна с нова тройка на Антон Диков, който показа, че е във форма за този мач. Янков също отбеляза на пробив след хубава комбинация. Титков и Войков върнаха два коша за Берое, но като цяло отборът от Стара Загора не успяваше да организира играта си. Все пак гостите изиграха няколко добри защити и разликата се запази 16 точки. След средата на частта Шумен отново намери своя ритъм в нападение. Кирилов, а след това и Мерсин Сали отбелязаха от тройката и вдигнаха преднината ни на 20 точки. До края на втората четвърт двата отбора играха равностойно и задържаха разликата се запази.

В третата четвърт Шумен продължи да играе страхотен баскетбол в нападение. Нашите момчета организираха хубави атаки, топката минаваше през почти всички на игрището, а Антон Диков продължи да стреля като Стеф Къри. Крилото на Шумен завърши срещата с 39 точки, като бе точен 7 пъти от тройката. Берое не успяваше да насмогне на темпото на нашия тим и въпреки, че Титков, Евгени Василев и Раднев бележеха, гостите не успяха да намалят преднината на златистито-зелените. Шумен спечели и тази четвърт с 31:23, което предреши мача в наша полза.

Все пак Шумен търсеше победа с разлика, тъй като загубихме първият двубой в Стара Загора с 16 точки. Именно затова продължихме да играем здраво в защита и през последните 10 минути. Гостите подпомогнаха нашите усилия, допускайки множество технически грешки в нападение. Младите състезатели на Берое явно има да учат още много от треньора си Бойко Миленков, който дълги години радваше шуменската публика с изключителната си игра и точна ръка. Шумен отбеляза нови 22 точки в тази четвърт, докато гостите записаха едва 10. Диков, Янков и Серафимов продължиха да бележат, а Милен Чолаков също показа точна стрелба и допринесе за изразителната победа със 107:67.

Най-полезен за Шумен в мача бе Антон Диков, който за малко изпусна трипъл-дабъла. Той завърши с 39 точки, 12 борби и 8 асистенции. Капитанът Янко Янков също бе с основен принос за успеха с 20 точки и 8 борби. Кирилов пък се записа с 12 точки и 11 борби. Титулярният гард на Шумен Виктор Серафимов направи силен мач, вкарвайки 12 точки, подавайки 9 завършващи подавания и грабвайки 7 борби.

За гостите Николай Титков бе най-резултатен, гардът от Русе направи пореден силен мач срещу Шумен записвайки 29 точки, 5 борби и 3 асистенции. Раднев и Евгени Василев пък отбелязаха по 13 точки.

Шумен вече е пети във временното класиране с 2 победи от 7 срещи, измествайки Черноморец Бургас. Именно срещу бургазлии е следващият ни двубой на 10.12.2017 от 17.00ч в зала „Младост“ в Шумен. При победа имаме шанс да заемем 4-то място, което дава право на класиране за квалификациите за Първа шестица.