Сезон 2017/18: Шумен – Берое-2 98:67 (А група, 8 кръг, Първа шестица)

БК Шумен записа втора поредна победа в Първа шестица на мъжката А група. Нашият тим се наложи като домакин над Беоре-2 със 98:67 и се затвърди на петата позиция точно над днешния си съперник. До края на сезона в А група има два кръга и за да ни изместят от петата позиция, на старозагорци са им нужни две победи, които също може да се окажат недостатъчни, ако нашите момчета спечелят последния си мач срещу Атлетик София.

Двубоят започна добре за гостите, които чрез Войков и Раднев поведоха с 4:0. Ростислав Тончев намали до точка разликата с тройка, но в последвалата атака – Евгени Василев отбеляза кош с фаул и върна отбора си с 4 напред. Последваха равностойни 5 минути, в които двата отбора редуваха резултатни атаки. Ростислав Тончев продължи да се изявява отлично в атака, а Виктор Серафимов, Андрей Иванов и Янко Янков му партнираха добре за Шумен. За гостите пък Раднев, Титков и Василев показаха реализаторски умения. Три минути преди края на частта, след нов кош на Раднев и само две точки преднина за Шумен, нашият тим се стегна и показа отлична защита. Това веднага се отрази на нападението ни – Андрей Иванов на два пъти и Янко Янков веднъж донесоха серия от 6:0 за шуменци – поведохме с 23:15. В самия край, Титков направи един от характерните си успешни пробиви и затвори първата четвърт при 23:17.

Шумен започна втората четвърт с нов кош на играещия ни треньор и капитан Янков, но старозагорци затегнаха редиците и след серия от 8:0 изравниха резултата 25:25. Изключително добре се изявяваше Евгени Василев за гостите, който първо вкара от тройката, а после завърши успешно два пробива, единият от които с фаул. Титков също се разписа от средно и Берое поведе с 3 точки след 3 минути игра. Нашият тим реагира след тази добра серия на гостуващия отбор – Янко Янков и Манол Тончев вкараха по един кош с фаул, а след още две добри защити – Янков донесе нови 4 точки и изведе шуменци напред със 7. Отличната защита на Шумен в тези минути не позволяваше на гостите да стигнат до точен изстрел, а хубави пробиви на Виктор Серафимов и на Манол Тончев (три пъти поред) доведоха серията ни до 18:0 и нашият тим поведе убедително с 44:29. При оставащи две минути на втората част, Евгени Василев спря серията без кош за Берое, след три точни наказателни. До края на полувремето отборите си размениха по три коша, а Шумен се оттегли с преднина от 12 точки – 50:38.

Третата четвърт започна обещаващо – съперниците си размениха по три бързи успешни атаки, но след това, сякаш нервите си казаха думата. И двата състава започнаха да грешат и да пропускат стрелби. Лидерите на отборите все пак намираха пътя към коша на противника – Андрей Иванов, Янко Янков и Рости Тончев за Шумен, а за гостите – Раднев, Титков и Войков отбелязаха на няколко пъти, като резултатът вървеше при 10-15 точки в полза на нашият тим. В самия край на тази част Янков и Ростислав Тончев вкараха за Шумен, а капитанът ни се прояви на два пъти и в защита спирайки атаките на Раднев, което позволи на шуменци да се оттеглят с 16 точки актив преди последната четвърт – 72:56.

Четвъртата част започна обнадеждаващо за Берое, които отбелязаха тройка чрез Кифев. Това обаче се оказа единственият кош за гостите в следващите 6.08 минути! Изключителна защита на Шумен, много откраднати топки и прецизност в бързите атаки, бяха в основата на серия от 15:0. Янков, Манол Тончев, Сали, Чолаков и Георгиев вкараха своите възможности и Шумен поведе с 87:59. От този момент до края мачът се доиграваше. На паркета за Шумен се появиха и резервите, които направиха опит да минат границата от 100 точки за пети път този сезон, но един кош не ни достигна. Финалната сирена дойде при 98:67 и Шумен направи важна крачка към петото място в крайното класиране на А група този сезон.

За Шумен изключителен мач направи капитанът Янко Янков. Той бе навсякъде по терена и записа на сметката си 25 точки, 6 борби, 6 асистенции и 3 откраднати топки. Напомняме ви, че само до преди две седмици Янков лекуваше контузия на коляното и почти не тренираше. Андрей Иванов също направи стабилен мач със своите 17 точки, 18 борби и 4 асистенции. Отлично включване и за Ростислав Тончев с 16 точки и 4 асистенции.

За гостите добър мач направи капитанът Раднев, който записа 19 точки, 7 борби и 3 асистенции. Евгени Василев пък бе най-резултатен с 20 точки. Николай Титков също показа реализаторските си способности, вкарвайки 16 точки.

В следващия кръг Шумен почива, тъй като нашите вече изиграха гостуването си на БУБА Баскетбол. Така на 25.03.2018 нашият тим е домакин в последния кръг за сезона срещу Атлетик София. Победата е задължителна ако искаме да запазим петата позиция. Призоваваме всички наши привърженици да напълнят зала „Младост“ от 17.00 ч и да подкрепят отбора!