Сезон 2017/18: Шумен – Икономически университет 75:85 (А група, 1 кръг, Първа шестица)

БК Шумен започна със загуба участието в Първа шестица на А група. Нашият тим изигра великолепен мач срещу фаворита за спечелване на титлата – Икономически университет, но малко не достигна и момчетата ни отстъпиха със 75:85. Срещата бе повторение на същия двубой от първата фаза на първенството в регион Изток, когато шуменският отбор водеше през голяма част от първото полувреме, но класата и опита на варненци си казаха думата и те обърнаха през второто. Нещата се повториха и днес, но този път Шумен се бори до самия край, когато „икономистите“ все пак успяха да направят разлика от 10 точки. Отличен мач за варненци направи Антон Диков. Крилото, което до миналата седмица защитаваше цветовете на Шумен, се завърна в отбора, с който спечели два пъти титлата на А група и още в първия си мач показа, че е изключително класен баскетболист. Само за едно полувреме той наниза 17 точки и бе с най-голям принос за обрата на своя отбор. За Шумен пък дебют направиха Ростислав Тончев, Манол Тончев и Николай Георгиев, които бяха привлечени от Делфин. Бургаският отбор се отказа от участие във Втора шестица, което отвори възможност за нашия тим да ги вземе в редиците си. Картотекирането им бе продиктувано и от контузията на Янко Янков, който вероятно ще пропусне един месец, тъй като страда от болки в коляното.

Мачът започна отлично за Шумен, като нашите момчета играеха със самочувствие от самото начало. Добрата защита на баскетболистите ни ограничи ИУ, а в нападение се разигра Кирил Кирилов, който мушна 8 точки за 4 минути. Междувременно и Манол Тончев показа точния си мерник с тройка и Шумен поведе с 11:5. Николай Георгиев беше основният реализатор на варненци в началото и именно той върна две точки, но отново Манол Тончев завърши хубава атака за Шумен и възстанови преднината в средата на първата четвърт. Последваха добри изяви на Димитър Радев. Шуменският юноша първо предизвика съперниците да го фаулират и вкара единия наказателен, а след това завърши и хубав пробив след асистенция на Виктор Серафимов. Шумен излезе напред със 7 точки.  До края на първата четвърт двата отбора си размениха по няколко успешни нападения. В тези заключителни минути, за варненци се разиграха младите надежди – Дудев, Куртев и Кръстев, а за Шумен точките донесоха братята Тончеви и Виктор Серафимов. Последната сирена за тази част дойде при 23:18 в полза на Шумен.

Втората четвърт продължи в темпото на първата. Двата отбора играеха равностойно, защитата в тези минути бе на ниво и кошовете идваха трудно, най-често след класни отигравания на някой от състезателите. За Шумен в тези първи минути на частта Ростислав Тончев вкара на два пъти, а за гостите от Варна реализираха Куртев и Ивайло Тодоров. Виктор Серафимов показа на два пъти точен мерник и отбеляза за Шумен, а средата на частта дойде при 32:25 в полза на златистите. Димитър Радев отново напомни за себе си след добавка при пропуск на съотборник. За ИУ Николай Николов се нагърби да атакува шуменския кош. Агресивните му атаки принуждаваха играчите ни да го фаулират и той реализира три фаула, за да стопи актива ни до 5 точки – 32:27. Друг юноша на шуменския клуб реши да покаже израстването си – Милен Чолаков първо наниза тройка през човек, малко по-късно последва забивка в коша на варненци, която вдигна публиката на крака, а в самия край на полувремето Чолаков отново показа точен мерник от тройката и качи преднината на Шумен до 11 точки – 45:34.

Третата четвърт започна отлично за гостите от Варна, които бяха излезли от съблекалнята с ясното намерение да обърнат резултата в своя полза. Николай Георгиев на три пъти след пробив, Антон Диков с тройка и фаул и още един пробив на Борисов, стопиха преднината на Шумен до едва 1 точка – 47:46. Варненци продължиха с отличната защита, а шуменските баскетболисти сякаш бяха изпаднали в дупка и не успяваха да организират нападенията си. Николай Георгиев продължи да вкарва откъдето си поиска, включително и една гръмотевична забивка на бърза атака. Едва 3 минути и половина преди края, Кирил Кирилов спря серията от 16 точки поред на „икономистите“. Веднага след това обаче Антон Диков и Кръстев реализираха на два пъти своите стрелби за ИУ и разликата вече бе в тяхна полза – 49:56. Кирил Кирилов продължи да носи точки в актива на Шумен. Центърът на нашия отбор реализира веднъж след асистенция на Виктор Серафимов и още веднъж си изработи две точки след хубав крос-оувър зад гърба. Разликата на гостите бе стопена до 5 точки. Шумен се съвзе в тези минути и заигра отлично в защита. Това помогна на нападението ни – първо младият гард, привлечен от Делфин – Николай Георгиев – вкара за Шумен, а след това и Андрей Джамбазов от хубава асистенция на Виктор Серафимов. Серафимов успя да отбележи сам в последвалата така и Шумен се върна напред в резултата, дори и само с една точка. За съжаление, в последната атака за третата четвърт, крилото на варненци Кристиян Кръстев показа точен мерник и реализира от тройката след степ-бек, затваряйки частта при 59:61 в полза на гостите.

Последната четвърт започна нервно, двата отбора не намираха път към коша на противника. Едва две минути след началото Шумен първи успяха да реализират чрез Ростислав Тончев. Последва успешна защита за нашите момчета и Виктор Серафимов вкара на бърза атака, което изведе Шумен напред с две точки. В тези минути обаче се разигра Антон Диков. Първо бе точен от тройката, а след това вкара на бърза атака още две точки. През тези минути „икономистите“ играеха страхотно в защита и Шумен стигаше трудно до добри стрелби. Нов кош на Ивайло Тодоров върна преднината на ИУ до 6 точки. Манол Тончев завърши една от малкото успешни атаки на Шумен в тази четвърт с кош и фаул, но буквално в следващата атака Николай Георгиев от гостите върна отиграването и трите точки. Кирилов и Манол Тончев се опитваха да държат Шумен в мача с хубави отигравания в нападение, но Антон Диков за пореден път наказа защитата на Шумен с фаул и кош. До края на срещата варненци не изпуснаха инициативата. Диков и Борисов реализираха атаките на гостите, докато за Шумен само два коша на Серафимов и Никола Николов направиха така, че разликата да не е повече от 10 точки – 75:85 в полза на ИУ, които откриха участието си в Първа шестица с победа.

Отличен мач за Шумен направи Кирил Кирилов. В отсъствието на Андрей Иванов, той бе основното оръжие на нашите в подкошието. Киро отбеляза 16 точки, грабна 8 борби и подаде 2 завършващи паса за коефициент 20. Манол Тончев също направи подобаващ дебют за Шумен с 16 точки, 7 борби и 1 асистенция. Виктор Серафимов бе трети по резултатност за златистите с 13 точки, като добави още 3 борби и 6 асистенции. Много силен мач и за Милен Чолаков с 9 точки, 2 борби, 2 завършващи паса, и най-запомнящото се изпълнение – забивката в края на първото полувреме.

За ИУ Варна най-полезен бе Николай Георгиев. Той записа 19 точки, 11 борби и 3 откраднати топки. Антон Диков, след като помогна на Шумен да се класира за Първа шестица и се завърна в ИУ, бе на изключително ниво и за по-малко от 20 минути игра записа 17 точки. Милчо Борисов пък бе трети най-резултатен за ИУ с 12 точки, като добави още 2 борби и 2 откраднати топки.

Следващият мач на Шумен в Първа шестица е гостуване на Чавдар Троян. Двубоят е след седмица – неделя 28.01.2018 от 17.00 ч.