Сезон 2017/18: Шумен – Чавдар Троян 104:95 (А група, регион Изток, 4 кръг)

БК Шумен записа първата си победа този сезон в А група при мъжете. Нашият тим надигра като домакин втория във временното класиране Чавдар Троян със 104:95 и запази шансовете си за класиране в Първа шестица на първенството. След колебливо първо полувреме и отлична защита през второто, шуменските баскетболисти се поздравиха с успеха и показаха, че до края на надпреварата в регион „Изток“ ще гонят класиране минимум за баражите.

Виктор Серафимов откри резултата в двубоя с точен изстрел от тройката. Чавдар върнаха трите точки с кош и фаул, а след това Наков добави още две точки, за да ги изведе напред. Последваха две силни минути за Шумен, нашите момчета успяха да опазят противника при неговите атаки, а Кирилов вкара три поредни коша, за да изведе Шумен – 9:5. Двата отбора се захапаха и до края на първата четвърт не успяха да си направят разлика. Краят на тази част дойде при 23:23, а Шумен можеха да водят, но поредица от грешки в последните минути позволиха на гостите да стопят крехката преднина от 4 точки след кошове на Райков и Наков.

Втората четвърт започна ударно за троянци, които мушнаха две тройки чрез Бажанов и Наков. Последва нов пропуск за Шумен в нападение, а Йонков се възползва и отбеляза на бърза атака, за да изведе отбора си напред с 8 точки. Кирилов прекъсна серията на гостите след кош и фаул, но нова тройка на Райков върна преднината им от 8 точки. Последваха две слаби минути и за двата отбора, в които не успяха да си отбележат кош, но хубав пробив на Янко Янков и нов кош с фаул на Кирилов намалиха преднината на гостите до 3 точки. Баскетболистите на Чавдар реагираха и след пробив на Райков и нова тройка на Йонков отново увеличиха преднината си. Дойде ред на Шумен да покаже по-хубава игра – Денчев, Янков и Диков отбелязаха по две точки за нашия тим, докато гостите пропуснаха да вкарат в своите атаки. До края на частта съперниците на игрището си размениха по още няколко коша преди да прозвучи финалната сирена за край на първото полувреме при 4 точки преднина за отбора от Троян – 44:48.

Третата четвърт започна ударно за Шумен, които показаха страхотна игра в защита, а бързите атаки на нашите момчета завършваха с кошове. Денчев, Янков, Диков и Серафимов отбелязаха 4 безответни коша и изведоха Шумен напред с 4 точки. Гостите се съвзеха и в две поредни атаки бяха точни от тройката. Мачът продължи да се развива равностойно и до средата на третата четвърт преднината на Чавдар бе само 1 точка – 59:60. При оставащи 4 минути и половина до края на частта, Шумен отново превключи на по-високата предавка и след тройка на Янков и два взривни пробива на Мирослав Денчев, нашият отбор поведе с 6 точки. Бажанов отбеляза две точки за гостите, но пробив на Никола Николов и тройка на Антон Диков покачиха още преднината за нашия тим. До края на частта нашият тим успя да задържи преднина от 9 точки, а в самия край Денчев се пребори в нападение и си изпроси фаул. Успя да вкара само единия от двата, но Николов грабна борбата и също на свой ред бе фаулиран при изтекло време. Юношата на Шумен вкара и двата наказателни удара. Никола направи страхотен мач, открадна множество топки и се бори с хъс през цялото време.

Последната четвърт започна добре за троянци, които върнаха 4 точки чрез Бажанов и Наков. Антон Диков и Мирослав Денчев, обаче продължиха с добрата игра в нападение и оползотвориха хубавите изяви в защита на нашия отбор. Преднината на Шумен се качи до 14 точки – 85:71. Чавдар не се предадоха, отборът от Троян продължи да стреля отлично зад линията за три точки и отново намали преднината ни до 11. Последваха пет минути, в които двата отбора накъсаха играта с нарушения и грешки, но това бе добре дошло за Шумен, които задържаха разликата. Мачът вървеше кош за кош, но при оставащи две минути до края гостите заиграха агресивно в защита. В нападение нови тройки на Маринов и Йонков свалиха разликата до 8 точки за Шумен. В последната минута, нашият отбор намери сили да изиграе силно своите защити, а Миро Денчев даде спокойствие с хубав пробив. В самия край Наков бе точен от наказателния, за да оформи крайния резултат 104:95.

Отличен мач за Шумен изиграха Антон Диков и Кирил Кирилов. И двамата завършиха с коефициент 30 и бяха с най-голям принос за успеха. Диков отбеляза 30 точки, подаде 10 завършващи паса и хвана 5 борби. Кирилов пък отбеляза 20 точки, грабна 11 борби и подаде 3 асистенции. Янко Янков и Мирослав Денчев също записаха по 20 точки, като Миро отново бе близо до трипъл-дабъл с 11 борби и 8 асистенции.

За гостите Наков направи поредния си добър мач срещу Шумен, вкарвайки 24 точки, подавайки 7 асистенции и хващайки 3 борби. Най-резултатен за Чавдар бе Райков с 31 точки, Бажанов завърши с 14, а от пейката добро включване направи Йонков също с 14.

Следващият двубой на Шумен е ново домакинство – приемаме Берое -2, отборът воден от Бойко Миленков. Срещата е на 03.12.2017 от 17.00 в зала „Младост“. Нека напълним залата и подкрепим отбора, който отново ще гони победата, за да запази шансове за попадане в Първа шестица.