Сезон 2017/18: Шумен – Черноморец Бургас 121:77 (А група, регион Изток, 8 кръг)

БК Шумен записа третата си поредна победа в мъжката А група този сезон. Нашият тим надигра убедително гостуващия Черноморец Бургас със 121:77. С победата Шумен излезe на четвърто място във временното класиране на регион Изток два кръга преди края, което дава право на участие в квалификациите за попадане в Първа шестица.

Шуменският отбор започна срещата изключително агресивно и след само две минути игра вече бяхме натрупали 8 точки преднина – 10:2. Въпреки здравата защита на Шумен, гостите успяха да влязат в мача и отбелязаха няколко коша до средата на първата четвърт, с което поддържаха дистанцията от 8 точки. В тези начални минути шуменци играеха страхотно в нападение. Антон Диков, Янко Янков, Кирил Кирилов, Никола Николов и Виктор Серафимов бележеха от всевъзможни позиции. Последва нова силна серия за нашия тим и разликата се качи до 19 точки – 35:16. При оставащи 40 секунди до края на първата част обаче, шуменските баскетболисти се отпуснаха, което позволи на бургазлии да се върнат в мача. Фаул с кош отбелязани от Петров, а в последната атака и тройка на Милчев намали разликата до 13 точки.

Втората четвърт започна с нов кош на Милчев, който отбеляза след хубав пробив, но Виктор Серафимов показа, че и в Шумен знаем как се завършва с кош след нарушение. Последваха 5 равностойни минути, в които двата отбора играеха силно в нападение. Петров и Димов реализираха възможностите за Черноморец, докато за Шумен се разписаха Серафимов, Николов и Диков. Канонадата от точни стрелби секна след средата на втората четвърт, а гостите се задържаха в мача с добра защита. Разликата варираше между 14 и 10 точки в полза на Шумен. До края на първото полувреме отборите си размениха по още няколко коша и се оттеглиха на почивка при 55:45 в полза на Шумен.

Второто полувреме започна по същия начин, по който започна и първото – Шумен играеше много здраво в защита, пресираше противника на цяло игрище и почти не му даваше възможност за точки. Бързите атаки на нашия отбор от своя страна бяха ефективни и Шумен направи серия от 13:2, за да увеличи преднината си до 21 точки. Петров отбеляза в една от малкото успешни атаки за гостите, а шуменци продължиха с изключително ефективната си атака. Разликата продължи да расте и след 6 минути игра в третата част, авансът ни вече бе 30 точки. В тези минути точен мерник показаха Диков, Янков, Серафимов и Кирилов. До края на тази четвърт Черноморец все пак успя да запише няколко успешни нападения, но отличната игра на Шумен и вкараните 36 точки срещу едва 15 за гостите, задържа разликата над 30 преди четвъртата част.

В последната част на игрището за Шумен се появиха и резервите, които също започнаха ударно. Милен Чолаков бе точен от тройката, а след това и Мерсин Сали отбеляза кош от средна дистанция. Последваха няколко минути, в които Черноморец върна няколко коша чрез Димов и Милчев, но отличната защита на нашите момчета им позволяваше да организират бързи атаки и да вкарват лесни точки. Независимо от отсъствието на титулярите за Шумен, момчетата от юношеския отбор се справяха отлично и изиграха добра четвърт. Вкараните 30 точки в тази част бяха достатъчни да достигнем рекордните през този сезон 121 точки в един мач. Гостите от Бургас пък бяха ограничени до 77. Трябва да отбележим, че двама основни играчи не взеха участие за отбора на Черноморец – това са капитанът Димитър Найденов и Николай Николов. Тази победа ни гарантира, че в крайното класиране ще завършим пред Черноморец въпреки загубата с 12 точки, по-рано през сезона.

Най-ефективен за Шумен отново бе Антон Диков с коефициент 33. Със своите 28 точки той бе и най-резултатен за отбора, а също хвана 9 борби и подаде 3 завършващи паса. Никола Николов, който бе в стартовата петица на Шумен, показа че е в отлична форма и отбеляза 17 точки, хвана 5 борби и направи 8 асистенции. Кирил Кирилов бе най-добър под кошовете със своите 14 борби, също така отбеляза 11 точки и открадна 6 топки. Пореден силен мач за Виктор Серафимов, който освен че отбеляза 18 точки, подаде и 9 завършващи паса.

За Черноморец добър мач направи Стоян Милчев, който отбеляза 28 точки, хвана 8 борби и подаде 7 асистенции. Емил Димов също се представи на ниво със своите 16 точки и 10 борби.

Следващият мач на Шумен е изключително тежко гостуване на Чавдар, който към настоящия момент е на второто място, даващо право за директно класиране в Първа шестица на А група. При победа Шумен ще запази шансовете си да завърши на второто място в регион Изток. Двубоят е на 17.12.2017 от 17.00 в Троян.