Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Икономически университет – Шумен 72:67 (3/4 място, трети мач, 2:1 в серията)

Шумен отстъпи на Икономически университет Варна със 72:67 в решителния, трети мач за бронзовите медали в А група. Така Шумен завършва редовния сезон на четвърто място – най-доброто класиране за нашия тим в последните 8 сезона! ИУ Варна пък за седма поредна година се окичва с медали в първенството на А група, като за тези седем години имат 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Двубоят във Варна започна равностойно, като в първите минути доминираше защитата. Варненци първи отбелязаха чрез Георгиев, но Антон Диков също записа Шумен на таблото. До средата на частта защитите на двата тима доминираха, но Стефанов на два пъти и Коцев отбелязаха за ИУ и домакините поведоха с 8:4. Тройка на Тончев върна Шумен само на точка, а в последващите четири минути играта бе равностойна и това се виждаше на таблото – 12:12. Нова тройка за Шумен, този път дошла от Никола Николов изведе Шумен с 3 напред, но преди сирената за край на частта Коцев вкара от средно разстояние за 14:15.

„Икономистите“ започна много по-концентрирани втората четвърт и след 3 поредни коша – точни бяха Коцев и Куртев на два пъти – ИУ поведе с 5 точки. Шумен реагира чрез тройка на Тончев и точна стрелба на Кирилов, за да изравни резултата. Двата отбора отново се захапаха в защита, но играта остана равностойна през почти цялата втора част и нито един от отборите не успя да поведе с повече от 5 точки. Последните 3 минути на първото полувреме бяха много силни за Шумен в защита, като нашия тим не позволи на домакините да отбележат кош. Не успяхме обаче да се възползваме в нападение от възможностите и само един пробив с фаул на Виктор Серафимов и точен наказателен на Кирилов ни помогнаха да си върнем преднината и да излезем в почивка с 3 точки аванс – 31:34.

През второто полувреме защитите на двата отбора продължиха да доминират развитието на двубоя. До средата на третата част съперниците си бяха разменили само по 3 коша, като варненци все пак вкараха една тройка в повече и изравниха резултата – 40:40. Мартин Стефанов върна преднината в полза на ИУ след два точни наказателни, но поредна тройка в серията за Диков и Шумен отново имаше крехък аванс. Леков го увеличи на 3 точки след точен изстрел, но както и през първото полувреме варненци реагираха на време и кошове на Георгиев и Кръстев изравниха резултата. Нова тройка на Диков и кош с фаул на Леков качи преднината ни до 5 точки, а до края на частта успяхме да я удържим и затворихме при 48:53 в наша полза.

Последната четвърт започна с кош на Куртев за ИУ, но поредна тройка на Диков показваше желанието му да се окичи отново с медали в А група. Бившите му съотборници от Варна обаче имаха други планове. Куртев на два пъти и Георгиев не позволяваха на нашия тим да се откъсне въпреки добрата игра в нападение и точните изстрели на Кирилов и Серафимов. Куртев записа нов хубав пробив и разликата се запазваше 4 точки в полза на Шумен. Николай Георгиев отново показа добри умения под коша и свали пасива на отбора си на 2 точки, но Антон Диков трудно можеше да бъде спрян в тази четвърт и след поредна негова тройка Шумен се върна с 5 напред. Още в следващата атака центърът на домакините – Георгиев намери хубава позиция и след негова тройка шансовете на ИУ за обрат се запазиха. Един от най-опитните в нашия отбор – Кирил Кирилов играеше силно в нападение и отбеляза пореден кош, но от другата страна на игрището Георгиев просто не можеше да бъде спрян. Две точки от наказателния и след това отлична стрелба от средно за Николай изравниха резултата 67:67 при само 3 минути до края на редовното време. В последните минути нервите си казаха думата. Бе видно, че и двата отбора търсят победата с всички сили. По-агресивната защита на Шумен изпрати Маринов и Коцев на линията за наказателни, а те реализираха 3 от 5 опита и варненци поведоха със 70:67. До края на срещата Шумен пропусна добри възможности да изравни, а Николай Георгиев подпечата победата за ИУ с два нови точни изстрела от наказателния – 72:67 в полза на домакините и пореден медал в А група.

Антон Диков изигра поредния си силен мач за Шумен и завърши с 22 точки, 4 борби и 2 асистенции. Кирил Кирилов също бе сред най-добрите в нашия състав и завърши с 15 точки, 9 борби и 2 чадъра. Николай Леков записа 10 точки, 4 борби и 3 асистенции.

За домакините над всички бе Николай Георгиев. Той записа 21 точки и 13 борби. Куртев също игра силно в нападение и отбеляза 16 точки, а Коцев бе близо до трипъл-дабъл с 13 точки, 10 борби и 6 асистенции.

Снимка: архив на БК Шумен