Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Чавдар – Шумен 63:82 (четвъртфинали, трети мач, 1:2 в серията)

Шумен записа най-важната победа този сезон! Нашият тим се наложи с 63:82 в решаващ трети плейофен двубой над Чавдар Троян и след 2:1 победи в серията се класира за полуфиналите в мъжката А група. Въпреки, че мачът се игра в Троян, нашите момчета показаха сърце и след отлична трета четвърт грабнаха победата. На полуфинала ни чака вторият поставен отбор в плейофната схема – Черноморец Бургас. През редовния сезон записахме две загуби от този противник, но да не забравяме, че Чавдар имаха четири победи над нашия тим преди последните два двубоя, в които ги надиграхме с разлика!

Решителният мач в Троян започна с по-добра игра на шуменци, които спряха първите две атаки на домакините, а в нападение Антон Диков показа уникалните си умения и след точен наказателен и тройка, поведохме с 0:4. Отговорът на Чавдар не закъсня. Вучков намери добра позиция и отбеляза първия кош за домакините последва размяна на резултатни атаки за двата отбора и Шумен задържаше преднината си от 4 точки. Но в средата на първата четвърт троянци успяха да спрат поредица от шуменски атаки и поведоха в резултата след нови кошове на Вучков и Танев. Явно това подейства мотивиращо на нашите играчи, които бързо затегнаха защитата, а в нападение, Виктор Серафимов, Диков и Делев отбелязаха за серия от 7:0, която ни изведе с 6 точки напред. Вучков спря серията с поредната си точна стрелба, но тройка на Ростислав Тончев смълча публиката в Троян. В оставащите две минути до края на първата четвърт Шумен продължи да играе отлично в защита и не позволи на домакините да отбележат. В нападение пък Николай Леков и Милен Чолаков показаха точен мерник от тройката и затворихме първата част с преднина от 13 точки – 11:24.

Втората четвърт започна отново с точен наказателен за Шумен, но Капитанов и Колев загатнаха, че троянци не са отписали мача и с по една тройка вдигнаха трибуните на крака. Последваха две минути, в които доминираше защитата и двата отбора не успяха да си вкарат кош. Тончев показа за втори път отличен мерник от тройката и върна шуменския аванс на 11 точки. Чавдар продължи да пази добре и след два наказателни на Вучков и точна стрелба на центъра Денис Титов, преднината ни бе намалена на 7 точки. В следващата минута и половина отново изгря звездата на Тодор Колев, който вкара две поредни тройки за домакините. Троянци не се отпуснаха в защита до края на частта и позволиха само едно точна стрелба за Шумен, докато нова тройка на Капитанов и хубав пробив на Михаил Танев изравниха резултата – 33:33, като това бе и края на първото полувреме.

След почивката Шумен излезе променен отбор, нашите баскетболисти се хвърляха за всяка топка, гонеха съперниците по цялото игрище и не им позволиха да отбележат кош в първите 5 минути през третата четвърт. В нападение нашият тим разчиташе на Антон Диков и Кирил Кирилов. И двамата се разписаха на три пъти от средно разстояние, като Диков записа и точен наказателен. Нашият тим направи серия от 11 безответни точки и поведохме 33:44. Чак в средата на частта Танев спря серията след точен наказателен, а Вучков намери коша зад линията за три точки, но това не уплаши нашия тим. Тончев върна тройката още в следващата атака, а след още една атака време Диков отбеляза поредната си бомба от 7 метра и разликата скочи на 13 точки в наша полза. До края на частта отборите си размениха по два коша, но последната дума имаше Николай Леков, който след хубав пробив затвори третата четвърт при 42:57.

В последната част домакините се вдигнаха да изравняват и се надяваха да повторят играта си от втората част. Вучков от наказателния и след това от средна дистанция свали аванса ни до 11 точки. Но Тончев играеше със самочувствие в нападение и вкара пореден пробив. Още един хубав пробив за Шумен от страна на Леков и тройка на Диков ни осигуриха стабилна преднина от 17 точки в тези важни моменти. Лилов и Танев държаха живи надеждите на Чавдар за обрат, но нова тройка Тончев, който изигра изключителен мач, върна аванса ни до 17 точки. Последва една луда минута, в която двата отбора си размениха по три коша, но това бе добре дошло за Шумен, защото часовникът показваше само 3 минути до края. В тези последни три минути нашият тим показа добро самообладание, раздавахме добре топката, а Симеон Георгиев също избухна в нападение и реализира няколко хубави коша. Диков и Тончев също не спираха да тормозят троянската защита. Въпреки, че домакините също намериха пътя към нашия кош чрез Вучков и Йонков, това не бе достатъчно. Последната сирена дойде при 63:82 в полза на Шумен.

Най-полезен за Шумен в трети пореден мач бе Антон Диков. Той записа 24 точки, 15 борби и 3 откраднати топки. Ростислав Тончев също имаше огромен принос за успеха. Бургазлията се отчете с 22 точки и 9 бори. Симеон Георгиев пък се включи от пейката с 14 точки и 3 борби. Виктор Серафимов отново доказа, че отличен плеймейкър и се отчете със 7 борби, 7 асистенции и 2 откраднати топки.

За домакините страхотен мач изигра Ивайло Вучков. Той записа 25 точки, 11 борби и 3 кражби на сметката си. Михаил Танев също игра на ниво и се отчете с 12 точки и 6 борби, а Тодор Колев записа 11 точки и 7 борби.

Предстои да стане ясна програмата за полуфиналите следете сайта ни и Фейсбук страницата, за да разберете датите на мачовете.