Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Шумен – Черноморец 77:65 (полуфинали, втори мач, 1:1 в серията)

Надеждите на Шумен за шампионската титла в А група са живи! Отборът воден от Звонко Папак и Янко Янков победи във втория двубой от полуфиналната серия Черноморец Бургас със 77:65. Двата отбора ще се изправят в трети решителен сблъсък, за да определят кой да излезе в големия финал срещу А1 Академик-2. „Студентите“ още вчера си осигуриха място там след втора победа над ИУ Варна. Третият мач между Шумен и Черноморец е в четвъртък – 11.04.2019 от 18.00ч в зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас.

Срещата в зала „Младост“ започна повече от добре за гостите, които след тройка на Христо Николов и пробив на Робърт Георгиев поведоха с 5:0. Шумен отговори чрез Ростислав Тончев, който реализира първите си два изстрела в мача. Кендеров завърши добра атака на бургазлии за 4:7, но Шумен заздрави защитата и в следващите две минути нашият тим отбеляза 5 безответни точки, като и петте дойдоха от Леков. Последва размяна на кошове, в която Шумен запази преднината си от две точки. Тройка от 7 метра на Диков даде аванс на Шумен от 5 точки. След взетия тайм-аут гостите бързо намериха начин да стопят изоставането си и след кошове на Христо Николов и Паулин Жардим отново поведоха в резултата. Последната дума в частта имаше Стилян Иванов, който с хубав пробив я затвори – 20:19 за Шумен.

Втората четвърт започна с отлична защита на Шумен, която не позволи на „акулите“ да отбележат кош в първите три минути. Кошове на Диков и Леков пък дадоха преднина на нашият тим от 6 точки. Както и в първия мач в Бургас, така и днес Робърт Георгиев продължи да тормози нашата защитата с отличната си стрелба от далечно разстояние и вкара поредна тройка, а хубав пробив на Жардим стопи пасива на гостите до само точка. В тези минути Шумен отново хвърли всички сили в защита, което доведе до организирането на по-лесни атаки. Хубав пробив на Стилиян Иванов, тройка на Тончев и два наказателни на Диков ни дадоха аванс от 8 точки. В края на първото полувреме за Шумен избухна Антон Диков. Крилото вкарваше от всяка възможна позиция и за по-малко от три минути наниза 11 точки в коша на гостите. Виктор Серафимов също се разписа на два пъти и Шумен се оттегли на почивка с комфортна преднина от 17 точки – 47:30

Второто полувреме започна по-добре за гостите от Бургас. Кошове на Николов и Жаридм върнаха част от пасива на Черноморец. Антон Диков обаче продължи с невероятната си игра в нападение и след нови два коша си възстановихме преднината от 17 точки. До средата на третата четвърт двата отбора си размениха по три коша и Шумен задържаше преднината си. Гостите обаче играеха по-мотивирано в тези минути и след няколко отлични защити, успяха да върнат 4 точки. Шумен намери начин да спре устрема за обрат на гостите. След отлична комбинация топката стигна до точната ръка на Теодор Димитров, който вкара изключително важна тройка и вдигна трибуните на крака. Въпреки това бургазлии проявиха характер и от своя страна отбелязаха две поредни тройки – точни бяха Милчев и Телчаров. Антон Диков обаче е минал през много такива мачове и знае какво се прави в тези мигове. Крилото на Шумен се освободи и след нова тройка върна преднината ни до 12 точки. В оставащите две минути отборите се захапаха здраво и само Робърт Георгиев успя да отбележи от наказателния, за да затвори третата част при 65:55.

В последната четвърт за Шумен се разигра Кирил Кирилов. Центърът на Шумен играеше отлично в защита, бореше се под двата коша и в началото на частта отбеляза три коша. Стилиян Иванов също се разписа за Шумен и въпреки, че Милчев отбеляза от тройката за гостите, нашият тим си върна преднината от 15 точки. В продължение на три минути двата отбор залагаха предимно на защитата и само Кирилов се разписа веднъж за Шумен. В последните три минути момчетата на Папак и Янков хвърлиха всички сили в защита, което се отплати. Ограничихме нападението на гостите до само 3 коша от игра и последният съдийски сигнал дойде при 77:65 в наша полза.

Антон Диков направи поредния си силен мач за Шумен. Той бе най-резултатен в мача с 27 точки, като към тях добави 8 борби. Кирил Кирилов завърши с 10 точки и 8 борби, а Стилиян Иванов записа 10 точки, 4 борби и 2 откраднати топки.

За Черноморец Робърт Георгиев игра силно, записвайки 15 точки, 2 борби и 2 откраднати топки. Христо Николов отново показа класа и завърши с 13 точки и 8 борби. Паулин Жардим също повтори добрата игра от първия двубой и се отчете с 10 точки, 11 борби и 5 откраднати топки.

Решителният двубой в серията ще се играе в Бургас на 11.04.2019 и е с начален час 17.00ч