Сезон 2018/19: Шумен – Рилски спортист-2 101:60 (А група, Втора четворка, 6 кръг)

БК Шумен спечели Втора четворка на А група след като се наложи убедително като домакин над Рилски спортист-2 със 101:60. Това е пета победа в шест мача за нашия тим, който влиза в плейофите на А група като шести поставен отбор. В първи кръг ни чака стар познайник – Чавдар Троян, с когото имаме сметки за уреждане – загубихме на два пъти през редовния сезон на източния регион (едната загуба след продължение), а след това и в баража за влизане в Първа петица. Днешният ни съперник пък завърши на второ място във Втора четворка, което означава, че ще е седми поставен отбор в плейофите и ще срещне в първи кръг отбора на Черноморец Бургас. Другите две двойки в първия кръг са Академик София-2 – Шампион 2006 и Икономически университет – Атлетик София.

Двубоят в зала „Младост“ започна с два поредни коша на „Рилецо“, но Шумен бързо отговори със серия от 8:0 – кошове на Никола Николов и Александър Делев. И двата отбора изпитваха затруднения да организират играта си в тази първа четвърт, която бе белязана от множество грешки и пропуснати стрелби. Шумен все пак се държеше по-добре на терена и поддържаше преднина от 4-6 точки. Освен грешките съперниците бързо натрупаха и фаулове, а голяма част от точките дойдоха от наказателния. Шумен успя да запази преднината си след кошове на Антон Диков, Николай Леков и Никола Николов и затворихме частта при 18:14.

Втората четвърт започна с нов кош на Леков, но Васил Попов бързо го върна за Рилски. Александър Делев отново доказа отличните си качества на борец под кошовете и след нова негова борба и кош в нападение, нашият тим отново излезе напред с 6 точки. Гостите от Самоков отново успяха бързо да върнат коша в последвалата атака – точен бе Пламен Стефанов. След тази високо-резултатна първа минута двата отбора отново започнаха с грешките и пропуските. Рилски отново натрупаха бързо нарушения и нашите играчи често заставаха на наказателния. Но това бяха единствените точки за нашия тим до средата на втората четвърт. Гостите от своя страна също рядко стигаха до удобни стрелкови позиции и мачът вървеше кош за кош. При оставащи две минути и половина до края на първото полувреме Шумен успя да се възползва от грешките на противника и след серия от бързи атаки и 8:0 в наша полза успяхме да отворим аванс от 13 точки – 44:31.

Второто полувреме също започна ударно за Шумен. Два коша на Тончев и Леков увеличиха преднината ни до 17 точки. Рилски веднага отговори с тройка на Калоян Стоянов, но Антон Диков я върна още в следващата атака. Не мина много време за още една тройка на Диков, а успешен наказателен на Стилиян Иванов качи аванса ни до 21 точки. Отличната защита на Шумен в тези минути ограничи изключително нападението на гостите, които стигаха трудно дори до стрелба. Николай Леков отбеляза след красива асистенция на Виктор Серафимов, а след това самия Виктор отбеляза от тройката и преднината на Шумен се качи до 24 точки. Въпреки, че Стефанов върна тройката за „Рилецо“, самоковци очевидно изпитваха затруднения – както в защита, така и в нападение. Иванов вкара още една тройка за Шумен, а след поредния фаул на гостите, Серафимов отбеляза два наказателни за разлика от 26 точки в наша полза. Треньорското ръководство на Шумен пусна почти изцяло юношеския състав на игрището и това се оказа добър ход. Николов, Теодор Димитров, Георги Минчев отбелязаха след асистенции на Серафимов и разликата скочи до 34 точки – 75:42. В края на частта гостите се отсрамиха с тройка на Боянов, както и с пробив и точен наказателен на Попов, за да затворят третата част при 75:47 за Шумен.

Последната четвърт на терена за Шумен се върнаха титулярите, а Николай Леков показа отлични стрелкови умения. Крилото на нашият тим бе точен от тройката, а след това пробив и вкара кош с фаул. Авансът ни се върна на 34 точки. Иванов и Диков се възползваха от нови грешки в отбраната на Рилски и продължихме да увеличаваме преднината си. Въпреки, че Стоянов върна тройка за гостите, нашият тим не се разколеба и продължи да поддържа разликата до самия край на мача, като отново юношите се появиха на терена, за да трупат игрови минути преди решителните битки в Купа България и финалите за тяхната възрастова група. Финалната сирена дойде при 101:60 за Шумен.

Най-полезен за Шумен в срещата бе Виктор Серафимов с коефициент 20. Младият шуменски гард се отчете с 14 точки, 9 асистенции, 5 борби и 1 открадната топка. Отлично включване направи и Стилиян Иванов, който записа 13 точки, 5 борби, 4 асистенции и цели 7 откраднати топки. Антон Диков пък се отчете с дабъл-дабъл 10 точки и 15 борби, като добави и 2 откраднати топки. Най-резултатен за нашият тим бе Николай Леков, който записа 18 точки, като към тях добави 2 борби и 2 откраднати топки.

За гостите от Самоков най-добре се представи Пламен Стефанов, който записа 11 точки, 8 борби, 5 асистенции и 5 откраднати топки. Васил Попов пък бе най-резултатен с 14 точки.

Предстои да станат известни датите на мачовете от първия кръг на плейофите. Форматът е до две победи от три мача, като домакин на първия и евентуалния трети мач ще бъде отборът с по-високо класиране. Това означава, че Шумен ще гостува в Троян за първия мач срещу Чавдар и ще е домакин за втория. Ако нито един от двата отбора не запише два успеха, то ще се изиграе трети мач, отново в Троян. Следете сайта ни и Фейсбук страницата, за да разберете програмата за плейофите.