Сезон 2018/19: Черноморец Бургас – БК Шумен 91:55 (А група, регион Изток, 2 кръг)

БК Шумен записа първата си загуба в А група при мъжете. Нашият тим отстъпи като гост на Черноморец Бургас с 91:55. Шумен е с актив от една победа и една загуба до момента.

Срещата започна отлично за домакините от Черноморец, които водени от Георги Кендеров поведоха със 9:0. След слабите първи минути Шумен заигра по-организирано и Диков откри сметката за зелените в мача. До средата на първата част двата тима си размениха по четири успешни атаки. Новото шуменско попълнение – Симеон Георгиев се разигра в края на четвъртта и след 5 поредни негови точки Шумен се доближи до само 4 от противника. Кирил Кирилов също показа качествата си в нападение и след три поредни негови коша разликата бе стопена до само 1 кош – 20:18 за „акулите“. В самия край Франсис направи хубав пробив и затвори частта с 4 точки преднина за Черноморец.

Втората четвърт започна с нов кош на Симеон Георгиев, но отличната активна защита на домакините им позволи да направят серия от 7 безответни точки и да поведат с 29:20. Николай Леков прекъсна сушата за Шумен с тройка. Последваха нови три слаби минути за нашия тим, в които само Антон Диков успя да отбележи на пробив. Бургазлии се възползваха и чрез Христо Николов, Телчаров и Кендеров качиха разликата на 14 точки – 39:25. Шумен успя да върне два коша чрез Диков и Симеон Георгиев, но до края на полувремето нов пробив на Христо Николов – Гларуса, както и стрелба със сирената на Милчев върнаха разликата на 14 точки – 43:29.

Началото на второто полувреме повтори първото – агресивна защита на бургазлии, бързи атаки и серия от 8:0 в тяхна полза. Разликата скочи над 20 точки и въпреки, че след взетия тайм-аут, Диков и Серафимов върнаха 4 точки, нашият тим така и не успя да влезе отново в мача. Телчаров продължи да ни тормози с точни стрелби, Анди Франсис пробиваше необезпокояван през нашата защита и разликата бързо се качи над 30 точки. Нападението на Шумен също се представяше отчайващо слабо. Нашите баскетболисти редуваха грешки и пропуски под коша. Черноморец спечели безпроблемно тази четвърт с 19 точки разлика, а нашият тим успя да отбележи едва 9 точки.

В последната четвърт мачът се доиграваше и на терена излязоха всички резерви на двата тима. Шумен играеше по-добре през тачи четвърт в сравнение  с третата и за 7 минути игра успяхме да стопим 8 точки от пасива си. в края на срещата обаче бургазлии показаха отлична стрелба и след няколко добри атаки си върнаха преднината от 36 точки. Финалната сирена прозвуча при 91:55 в полза на Черноморец.

Най-добре за Шумен се представи Симеон Георгиев. Младият гард отбеляза 20 точки, грабна 4 борби и подаде 2 завършващи паса. Виктор Серафимов също записа добри показатели – 7 точки, 6 борби и 5 асистенции, но и 5 технически грешки.

За тимът на Черноморец най-полезен бе Георги Кендеров, който се отчете с 20 точки, 8 борби и 4 асистенции. Роберт Георгиев пък допринесе за победата с 16 точки, 9 борби и 7 асиста. Капитанът на бургазлии – Христо Николов отчете 16 точки, 5 борби и 4 точки.

Следващият мач на Шумен е ново гостуване. Нашият тим ще пътува за Троян, където ще срещне Чавдар в изключително важен двубой за класирането в регион Изток. Срещата е на 04.11.2018г.