Сезон 2019/20: Славия – Шумен 66:95 (А група, Редовен сезон, 15 кръг)

БК Шумен продължава победния си ход в мъжката А група! Тимът воден от Янко Янков и Звонко Папак записа 13-та си победа този сезон и 11-та поредна в шампионата след успех като гост над Славия в София. Шуменци се поздравиха като победители след 95:66, а победата ни позволи да се откъснем с 3 точки пред втория във временното класиране – Чавдар Троян.

Шумен започна силно двубоя след кошове на Серафимов и Кирилов. Домакините върнаха една точна стрелба, а в следващите две минути отборите се захапаха в защита и зрителите в залата не видяха кош. Шумен отново намери верния ритъм в нападение и след отлични завършвания на Николай Николов, Серафимов и Кирилов разликата достигна до 9 точки в наша полза. Славия изравни играта и на свой ред също започна да бележи открилите се възможности, а разликата се движеше 7-9 точки в полза на шуменци. В последната минути „белите“ бяха смъкнали изоставането си до 5 точки, но нов хубав кош на Серафимов и бърза атака завършена от Кристиян Кръстев затвориха първата четвърт при 9 точки преднина за Шумен – 17:26.

Втората четвърт започна с дежурна тройка на Димитър Янчев за Шумен, но след няколко пропуска на „белите“ Георгиев върна тройката за тима на Славия. До средата на частта защитата преобладаваше и единствено Красимир Димитров бе точен за нашия тим. Нападението и на двата тима се подобри в края на частта. Но водени от Кирилов, Краси Димитров и Янчев, Шумен не допусна разликата да падне под 10 точки. В края на полувремето дори отбелязахме две безответни бързи атаки и се оттеглихме на почивка с комфортна преднина от 15 точки – 49:34.

Третата четвърт бе изключително равностойна. Славия бяха затегнали защитата, но Шумен също не даваше много възможности на „белите“ да стигат до лесни точки. Рядката размяна на точни изстрели беше в полза на нашия тим, който успяваше да поддържа разликата между 15-на точки. В самия край на частта домакините бяха успели да върнат част от изоставането си и преднината на Шумен бе само 10 точки, но нашият тим изигра отлични последни 60 секунди в тази част и след тройка на Никола Николов, кош с фаул на Красимир Димитров и още една негова точна стрелба Шумен затвори частта с 18 точки преднина – 67:49.

В последната четвърт Шумен играеше без напрежение. Нашият тим не изгуби концентрация в защита и продължи със същия успех, както в първите три части, да ограничава лесните стрелби на Славия. В нападение пък се разигра Александър Кръстев – тежкото крило на Шумен успяваше да отбележи от всякакви позиции, като заставаше и често на наказателната линия след като защитата на „белите“ не намираше никакъв начин да го спре. Александър отбеляза 15 от 28 точки на зелените в тази четвърт, а нашият тим увеличи разликата до внушителните 29 точки. Последния съдийски сигнал дойде при 66:95 в полза на Шумен.

Шумен игра и без един от основните си играчи – Марин Маринов, който в момента играе финал за купата на България с отбора на Балкан Ботевград срещу тима на Левски Лукойл. Пожелаваме успех на Марин и неговия тим.

Следващият мач на Шумен е отново гостуване. Ще върнем две визити на Рилски спортист-2 в Самоков. Мачовете са на 16 и 17 февруари от 17.00 и 15.00 ч.

снимка: BGBasket.com