Сезон 2019/20: Шумен – Рилски спортист-2 93:56 (А група, Редовен сезон, 11 кръг)

Шумен записа втората си победа в А група при мъжете. Нашият отбор надигра Рилски спортист-2 с 93:56 в изтеглен мач от 11 кръг. Това е втора поредна победа срещу съперника след вчерашния успех със 102:78. С двете победи логично Шумен е на върха във временното класиране на А група.

За разлика от слабото начало във вчерашния мач, днес Шумен излезе много по-мотивиран и още от самото начало натиснахме здраво гостите от Самоков. Само за две минути нашият тим направи разлика от 11 безответни точки и показа, че и днес победа ще е шуменска. До края на първата част добрата игра на Шумен в двете фази на играта бе очевидна и след 10 минути игра преднината скочи до 16 точки – 30:14. През втората четвърт агресивната защита на шуменските баскетболисти продължи, което затрудняваше максимално възможностите за кош на гостите. В нападение пък играехме концентрирано, с много малко грешни отигравания и точките в актива ни се трупаха главоломно. До края на първото полувреме Шумен натрупа още 12 точки към преднината си и се оттегли на почивка при 54:26 в своя полза.

В началото на третата четвърт обаче играта рязко се промени. Гостите от Самоков бяха много по-активни в защита, пресираха изнасянето на топката и овладяваха много повече борби. Това им позволи да организират и повече бързи атаки, което свали разликата до 21 точки. В края на частта Шумен все пак реализира една тройка и един наказателен, за да се оттегли с комфортна преднина от 25 точки преди последната четвърт. Тя започна с по-добра игра на Шумен. Нашият тим отново стоеше добре в защита и въпреки пропуските в нападение, не позволихме на гостите да топят от аванса ни. Във средата на последната част се разигра Теодор Димитров за Шумен и след поредица негови тройки, добри пасове и чадър в защита, разликата бързо премина 30 точки. До края на двубоя мотивацията на „Рилецо“ спадна и те доиграваха мача. Шуменските резерви пък се бориха здраво, за да покажат на треньорите, че заслужават повече игрови минути. Финалната сирена дойде при 37 точки преднина за Шумен – 93:56.

Следващият мач на Шумен е в края на тази седмица. Гостуваме на ЦСКА в София, а срещата ще се играе на 20.10.2019 от 17.00ч в столичната зала „Румен Пейчев“.

Снимка: Калоян Николов