Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток ПЛЕЙОФИ 1/4-финал: Шумен – Медицински университет 93:88 сл. пр.

Шумен започна с победа участието в плейофите на ББЛ А група – Изток. В първия мач от първия кръг (1/4-финали) нашият тим извоюва драматична победа срещу Медицински университет Варна – 93:88 след продължение. Така отборът ни повежда с 1:0 в серията, която се играе във формат до 2 победи.

Двубоят започна отлично за Шумен, като в първите минути играехме отлично в защита, а в нападение Тончев, Николов и Димитров показаха отличен мерник и поведохме с 10:3.  До средата на първата четвърт „медиците“ се окопитиха и благодарение на Колев и шуменския талант в редиците си – Милен Чолаков върнаха изоставането си и изравниха. Шумен заигра по-добре в следващите три минути и отново дръпнахме – 23:15, но в последната минута на частта Хатценбюлер и Колев върнаха 4 точки за 23:19.

Втората четвърт продължи с равностойна игра, като за МУ отлично играеше Чолаков, който освен точки, обираше почти всички борби под кошовете, а и раздаваше чадъри. Шумен задържаше аванс от 4-6 точки благодарение на капитана си Кирилов и тройки на Димитров. Четири минути след началото на частта Шумен включи на следващата предавка. Нашият тим спря всички опити на варненци за кош, а Делев, Кирилов, Георгиев и Тончев направиха серия от 9:0 и разликата скочи до 15 точки в наша полза. Арабаджиев отговори със 5 точки за своя тим, но нова тройки на Тончев и Русков задържа аванса ни над 15 точки. До края на първото полувреме обаче МУ показа характер и след тройка на Милен Чолаков и пробив на Деян Георгиев, варненци се оттеглиха с изоставане от едва 11 точки – 50:39.

Второто полувреме продължи с отлична игра за варненските „медици“. Символичните гости в мача играеха защита, която позволи на Шумен да отбележи едва 5 точки през първата половина на третата четвърт. Колев и Арабаджиев пък показаха изключителни умения в нападение и бяха в основата на обрата за своя тим, който излезе с точка преднина – 54:55. Шумен се събуди в нападение след тези тежки минути и играта в тези минути бе кош за кош, като три минути преди края на частта резултатът бе равен. Тогава обаче отново бе ред на Шумен да покаже добра защита. Нашият тим не позволи на му бъде вкаран кош до края на частта, а добрата ни отбрана бе в основата на добри нападения, които завършваха с кошове на Николов, Георгиев и Йоргов. Шумен си върна разликата от 11 точки – 70:59 и при този резултат затворихме частта.

Както третата, така и четвъртата част започна със силна игра на МУ в защита. Шумен допусна множество пропуски и грешки в следствие натиска на варненци. Арабаджиев, Йорданов, Чолаков и Колев вкараха 14 точки за МУ, докато нашият тим не записа нито една и МУ излезе с 3 точки аванс при оставащи 3 минути и половина до края. В тези критични за изхода на мача минути с лидерската роля за Шумен се нагърби гардът ни Симеон Георгиев, който бе точен два пъти поред от тройката. Междувременно Хатценбюлер и Колев връщаха преднината за МУ с точни стрелби. Шумен излезе с точка напред след точен изстрел на Йоргов, а последните две минути бяха истинска драма. И двата отбора разчитаха основно на защитата си и всеки опит за кош завършваше или с пропуск или с фаул. Милен Чолаков изравни резултата от фаул линията. В следващата атака Шумен пропусна и Чолаков отново намери начин да си изработи фаул, след което реализира и двата наказателни. Шумен отново пропусна, но „медиците“ не се възползваха в своята последна атака за редовното време. За Шумен пък Никола Николов нагърби с тежката задача да изравни резултата и след като си изработи фаул, успя да го направи от наказателната линия – 80:80, като при този резултат завърши и редовното време.

В продължението Шумен показа по-добра физическа издръжливост от съперника. Нашият тим играеше отлично в защита, а лидерите от края на редовното време – Георгиев и Николов продължиха да бележат, извеждайки Шумен с 5 точки напред. Колев върна тройка за МУ, но Георгиев продължи да играе на изключително високо ниво и отново заби две изключително важни тройки, с което авансът на Шумен се запазваше 6 точки. Колев държеше МУ в мача, като отбеляза всички 8 точки за отбора си в продължението, но шуменската преднина не бе смъкната под 3 точки. В секундите до края „медиците“ бяха принудени да извършват нарушения и Кирилов оформи крайния резултат след два успешни наказателни – 93:88.

Най-полезен за Шумен бе Тончев с 25 точки и 13 борби. Николов също изигра отличен мач – 22 точки, 7 борби и 8 асистенции. Героят от последната четвърт и продължението – Георгиев пък записа 19 точки, 10 борби и 4 асистенции, като открадна и 3 топки.

Най-добре за Медицински университет се представи Чолаков. Баскетболистът от шуменската школа записа 19 точки, 18 борби и 3 асистенции. Денислав Колев също игра отлично за своя тим – 25 точки, 3 борби и 2 откраднати топки. Арабаджиев помогна на МУ с 19 точки и 6 борби.

Вторият двубой от серията ще се играе отново във Варна на 25 април в залата на Икономически университет Варна. Предстои да стане известен началния час. При победа във втория мач Шумен се класира за полуфиналите.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League