Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 10 кръг: Шумен – Медицински университет 90:68

Шумен записа шестата си победа в ББЛ А група – Изток този сезон. Отборът воден от Янко Янков победи Медицински университет Варна с 90:68 и запазва четвъртата си позиция във временното класиране. Медицински университет пък е пети с едва две победи от 9 мача.

Срещата започна по-добре за МУ след като Арабаджиев бе под пара от самото начало – той вкара две стрелби, едната от тройката за 5:0. Шумен бързо отговори чрез тройка и пробив на Кирилов, както и точно стрелба на Николов, но нова тройка на Арабаджиев върна преднината на МУ. Шуменският капитан – Кирилов обаче също имаше гореща ръка в тази първа четвърт и след нова негова тройка нашият тим поведе с 10:8. След тези бурни първи 2 минути и половина двата отбора подобриха защитата си, като играта остана равностойна до края на първата четвърт, а Шумен запази преднината си от 2 точки – 19:17.

Втората четвърт започна с нова размяна на тройки – Тончев за Шумен и Петков за МУ. Защитата продължи да доминира под двата коша, но шуменци намираха повече начини да стигнат до коша на варненци и увеличихме преднината до 9 точки. В тези минути силно за Шумен играеха Йоан Йоргов и Симеон Георгиев. В края на първото полувреме нашият капитан – Кирилов, отново се разигра и след 10 поредни негови точки, шуменци се оттеглиха на почивка с преднина от 14 точки – 42:28.

Второто полувреме започна с равностойна игра. Варненци се опитаха с по-активна защита да затруднят шуменските атаки. Нашият тим обаче също показа отлична защита, а нападението ни намери пролуки в отбраната на „медиците“ и скоро разликата отново започна да расте, достигайки 20 точки в средата на третата четвърт. Отлично за Шумен в тези минути играеха Йоргов и Николов, чиито пробиви завършваха или с кош, или с асистенция. МУ заиграха по-добре в края на третата част и намалиха разликата до 13 точки, главно благодарение на бивш играч на Шумен – Милен Чолаков, който записа 3 тройки през тази четвърт. В края на частта Йоргов и Тончев се погрижиха преднината ни да остане в двуцифрени измерения и се оттеглихме преди четвъртата част с 16 точки аванс.

Последната четвърт започна както първата – с много кошове. Варненци продължиха да показват точен мерник от тройката, благодарение на Арабаджиев и Йорданов. Шумен отговаряше чрез главно чрез Ростислав Тончев, който показа, че в решителните минути опита е изключително важен. Негова тройка в средата на частта качи аванса ни над 20 точки и това сякаш прекърши амбициите на МУ за обрат. В последните минути на мача, Янков пусна в игра юношите на Шумен, които удържаха преднината ни и спечелихме с убедителното 90:68.

Отличен мач за Шумен изигра Тончев – 25 точки и 7 борби. Капитанът Кирилов отново бе на ниво – 20 точки и 6 борби. Николов бе близо до трипъл-дабъл – 10 точки, 9 борби и 7 асистенции. Йоргов също имаше съществен принос за победата 16 точки и 6 борби. Симеон Георгиев отчете 12 точки, 10 борби и 6 асистенции.

За Медицински университет изключително силен мач направи Милен Чолаков. Шуменецът записа 11 точки, 17 борби и 9 асистенции. Арабаджиев бе най-резултатен за варненци със 17 точки и грабна 7 борби. Йорданов остана с 12 точки – всичките от тройката.

Шумен е домакин на следващият кръг в ББЛ А група – Изток. В „Арена Шумен“ ще се изиграят 3 мача, а Шумен ще се изправи срещу Светкавица Търговище от 16.00 ч. За съжаление все още нямаме възможност да пускаме публика в залата, но със сигурност мачовете ще се излъчват в YouTube канала на БФБаскетбол.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League