Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 14 кръг: Шоутайм – Шумен 82:56

Шумен отстъпи на Шоутайм с 56:82 в последния кръг от редовния сезон на ББЛ А група – Изток. Нашият тим не успя да продължи победната си серия и отстъпва второто място на ИУ Варна, които по-късно днес ще играят своя мач от 14 кръг. Все пак Шумен ще има още една възможност да се върне на второто място, тъй като нашият тим е с мач по-малко и следващата събота – 27 март предстои да бъде изигран отложения мач от 2 кръг срещу отбора на Черно море Тича-2.

Двата отбора започнаха предпазливо мача с повече сили в защита, отколкото а нападение. Резултатът вървеше кош за кош, като Шумен имаше минимална преднина от 1 до 3 точки през по-голямата част от тази първа четвърт. В последните две минути и половина обаче Шоутайм показаха силните си страни – борбата под коша и точната стрелба от дистанция. Варненци обърнаха двубоя и дори поведоха с 5 точки, тройка на Тончев върна Шумен на само две точки, но до края на частта Шоутайм оползотвориха всичките си възможности и поведоха с 6 точки – 20:14.

Втората четвърт продължи с размяна на кошове. Шоутайм на два пъти увеличаваха преднината си до 8 точки, но нашите момчета бързо връщаха кошовете. Тройка на Симеон Георгиев за Шумен бе бързо върната от Шишков три минути след началото на частта. След това последва дълъг период, в който доминираха защитите. Красимир Димитров, който миналият сезон имаше голям принос за първото място на Шумен в А група, днес също игра на ниво. Той прекъсна серията без точки и донесе двуцифрена преднина за варненския отбор. Симеон Георгиев върна изоставането ни до 8 точки, но друг основен играч на Шумен от миналия сезон – Николай Николов се разигра за Шоутайм и след две поредни негови тройки, варненци поведоха убедително с 35:21. Йоан Йоргов успя да върне една от тройките до края на частта и първото полувреме приключи с 11 точки преднина на за домакините от Варна.

Третата четвърт започна с нова тройка за Шумен, точен бе капитанът Кирил Кирилов. Шоутайм показаха с отлична защита в тези минути защо са първи в класирането. Въпреки, че играта в нападение не вървеше за варненци, те успяваха да поддържат аванса си над 10 точки през почти цялата втора четвърт. Никола Николов играеше силно за Шумен в таз трета четвърт, но не успя да получи достатъчно помощ от съотборниците си в атака. В последните две минути на частта Симеон Георгиев и Кирил Кирилов се разиграха за Шумен, но не успяхме да спрем Красимир Димитров, който отбеляза 8 поредни точки за Шоутайм. В последната минута на третата четвърт Павел Георгиев качи преднината за варненци до 15 точки и единствено благодарение тройка на Теодор Димитров, Шумен запази шансове да се върне в мача през последната част.

Четвъртите 10 минути на срещата започнаха с нова тройка на Димитров за Шумен и разликата падна до 9 точки. Отлична зашита на Шумен през първите три минути не позволи на Шоутайм да вкарат кош, а с точен изстрел на Йоан Йоргов, нашият тим се доближи до 7 точки. Последва нова размяна на кошове – Красимир Димитров за варненския тим и Делев за Шумен. В средата на частта обаче Шоутайм отново показаха отличната си защита. Шумен не успя да отбележи кош близо три минути и половина, а за варненци в нападение се разигра Анди Франсис, който отбеляза 8 поредни точки и на практика реши срещата в полза на своя отбор. В последните две минути Шумен на практика се предаде, а Николай Николов и Анди Франсис продължиха да бележат от всякакви позиции за своя тим и разликата хвръкна до 26 точки за отрицателно време. Последния съдийски сигнал дойде при 82:56 за Шоутайм, които завършват първи в класирането с 13 победи и само едно поражение (загубата дойде именно от Шумен) и ще имат домакинско предимство в плейофите.

Най-резултатен за Шумен бе Никола Николов с 15 точки, по 11 точки добавиха Симеон Георгиев и Теодор Димитров, а Георгиев оформи и дабъл-дабъл с 10 асистенции.

За Шоутайм отличен мач записа Анди Франсис – 24 точки и 8 борби. Бившите играчи на Шумен – Николай Николов и Красимир Димитров завършиха съответно с 21 и 20 точки.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League