Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 4 кръг: Светкавица – Шумен 68:57

Шумен не успя да запише пета победа в източната ББЛ А група. Нашият тим отстъпи гостуването си в Търговище на Светкавица с 68:57. Срещата бе отложен мач от 4 кръг на първенството и трябваше да се проведе през есента, но заради епидемията от корона вирус бе играна днес. С тази победа Светкавица вече се откъсна на третото място с актив от 5 победи и 2 загуби. Шумен пък е четвърти с 4 победи и 3 загуби.

Срещата започна по-добре за шуменци, които след три минути игра имаха преднина от 4 точки – 7:3. Домакините обаче много бързо върнаха изоставането си благодарение на бившия шуменски баскетболист – Димитър Янчев, който отбеляза два поредни коша за 7:7. Друг бивш играч на БК Шумен – Николай Златков изведе „светкавиците“ с кош напред, което им даде допълнително самочувствие и в оставащите 5 минути до края те контролираха случващото се на терена. Златков и Янчев продължиха да бележат в шуменския кош. Защитата на отбора от Търговище пък лимитира почти изцяло нападенията на нашия тим. Така след 10 минути игра Светкавица поведе с 24:14.

През втората четвърт Шумен подобри играта си в защита, но същото направиха и баскетболистите от Търговище. Кошовете идваха рядко в тази втора четвърт, а грешките и пропуските при стрелбите на двата отбора бяха основната гледка в неделния следобед. Златков продължи да бъде един от основните реализатори за домакините, като в тази четвърт получи помощ от Елизар Кръстев. За Шумен Теодор Димитров и Кирил Кирилов донесоха най-много точки. След 14:14 във втората четвърт, Светкавица се оттегли на почивка с 10 точки аванс.

Третата четвърт започна повече от добре за домакините, които изглеждаха решени да затворят мача още тук. Янчев и Георгиев качиха преднината на търговлии до 14 точки. Кирилов от фаула и Николов след пробив върнаха 3 точки, но Янчев избухна с две тройки и преднината на Светкавица скочи до 18 точки. Шумен подобри защитата в следващите 3 минути, но нападенията ни не бяха на ниво. Все пак Йоргов под коша и Кирилов с тройка скъсиха изоставането до 13 точки, но още в следващата атака Янчев наниза още една тройка за Търговище и затвори частта при 53:37 в полза на домакините.

Последната четвърт започна с тройка на другия Янчев в тима на Светкавица – Александър. Двата отбора си размениха няколко коша в следващите 4 минути, но това бе добро дошло за домакините, които поддържаха преднина от 18-20 точки. В оставащите 6 минути до края Шумен се събуди воден от Никола Николов и Симеон Георгиев. Нашият тим играеше агресивна защита и принуждаваше домакините да грешат, а гардовете ни бележеха от почти всяка позиция. Преднината на Светкавица бързо започна да се топи, като 1 минута и 40 секунди преди края бе едва 6 точки. За съжаление силите на шуменци не стигнаха за повече, а Серафимов и Кръстев отбелязаха в последната минута, за да качат аванса на своя тим до 11 точки. Така отборът от Търговище се поздрави с петата си победа за сезона – 68:57.

Най-резултатен за Шумен в пореден мач бе Никола Николов, който отбеляза 18 точки. Центърът ни Кирилов също изигра отличен мач, той записа 16 точки (4 тройки) и грабна 9 борби. Симеон Георгиев се включи с 6 точки, 6 асистенции и 4 откраднати топки.

Най-резултатен за Светкавица бе Димитър Янчев с 18 точки, като бившото крило на Шумен отчете още 10 борби и 5 асистенции. Още един играч от Търговище бе с дабъл-дабъл – Сашо Георгиев, който записа 13 точки и 11 борби. Николай Златков завърши с 10 точки и 4 борби.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League