Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 9 кръг: Черно море Тича-2 – Шумен 66:72

Мъжкият отбор на Шумен записа петата си победа в ББЛ А група – Изток. Нашият тим спечели гостуването си на Черно море Тича-2 със 72:66 в мач от 9 кръг на шампионата. Отборът ни запазва четвърта позиция във временното класиране, но е с мач по-малко от третия Икономически университет.

Срещата във Варна започна с по-добра на домакините, които за 3 минути игра успяха да поведат с 5 точки – 7:2. В следващите пет минути на първата четвърт варненци поддържаха разликата, възползвайки се от слабата стрелба на нашият тим, като на моменти дори преднината им достигаше 8 точки. Основните реализатори за Тича в тези минути бяха Мартин Йорданов и Берк Мехмед. Три минути преди края Теодор Димитров започна силна серия за Шумен с тройка. Кошове на Русков, Кирилов и Николов изпилиха преднината на варненци до само 1 точка преди началото на втората част.

В следващите 10 минути двата отбора се захапаха здраво и цялата четвърт вървеше кош за кош. Йорданов, Станчев и Мехмед бяха основните реализатори за домакините, докато шуменското нападение разчиташе на Йоргов, Русков, Николов и Делев. Защитата и на двата отбора в тази четвърт бе добра и това се отрази на резултатността – 13:12 за Черно море в тази част и само две точки аванс за Тича преди почивката.

След подновяване на играта през второто полувреме, Шумен подобри значително стрелбата си. Пламен Русков с два коша в самото начало и един кош на Кирилов изведоха нашият отбор напред, въпреки тройката на Станчев за Варна. Никола Николов също се разигра и отбеляза 4 поредни точки за зелените, а тройка на Йоан Йоргов в средата на частта доведе аванса на Шумен до 7 точки. Станчев вкара още една тройка за Тича, но нови кошове на Русков, Кирилов и Йоргов доведоха преднината ни до 10 точки. В последната минута на частта Черно море отново показаха отличния си мерник от далечна дистанция и вкараха две тройки чрез Красимиров и Караиванов. Кош на Николов между двете тройки задържа преднината на Шумен на 6 точки – 45:51 преди четвъртата част.

В последната четвърт Николов продължи да бележи за Шумен. Центърът на нашия тим Кирилов също се разписа в началото и преднината ни скочи до 12 точки. Последва размяна на кошове в следващите 6 минути, в които Делев вкара два пъти под коша на Тича, а Йоргов отбеляза втората си тройка в мача. Три минути преди края на срещата отборите започнаха да пропускат и преднината на нашият тим се задържаше на 12 точки. Варненци обаче не се предаваха и в самия край на мача се опитаха да направят обрат. Берк Мехмед показа невиждана точност от тройката и за по-малко от 40 секунди вкара 10 точки – 3 тройки и 1 наказателен. Шумен обаче показа самообладание – пробив на Николов, два точни наказателни на Кирилов и един на Савов подпечатаха победата за нашият тим със 72:66 и петия успех в ББЛ А група – Изток.

За пореден двубой основното оръжие на Шумен в нападение бе Никола Николов. Шуменското крило завърши с 20 точки, 4 борби и 4 асистенции. Капитанът Кирилов също изигра един от добрите си мачове и записа 16 точки и 14 борби. Младият гард Пламен Русков, който стартира на мястото на контузения Симеон Георгиев също без сред най-полезните на терена – 12 точки, 4 борби и 2 асистенции. Силен мач и за Йоан Йоргов с 10 точки и 5 борби.

За Черно море отличен мач изигра Берк Мехмед с 24 точки, 7 борби и 3 асистенции. Никола Станчев се отчете със 17 точки и 3 асистенции, а шуменецът Мартин Йорданов отбеляза 9 точки и хвана 6 борби за Тича.

Следващата неделя Шумен ще играе срещу МУ Варна  от 14.00 ч. в залата на Икономически университет – Варна.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League