Чавдар Троян – БК Шумен 85:72 (А група – мъже VIII кръг)

БК Шумен претърпя трето поражение в тазгодишния шампионат на А група, регион Изток. Нашият тим загуби гостуването си на втория във временното класиране Чавдар Троян, като по този начин изтърва възможността да заеме едно от първите две места в класирането даващи право за директно участие във финалната шестица.

Шумен се изправи срещу отбора на Троян в осакатен състав, отсъстваха редица основни състезатели поради контузии и заболявания. Миро Денчев, Наско Колев, Димитър Янчев, Ивайло Симеонов, Петър Абаджиев, Илия Дечков и Александър Янев не бяха на разположение за важната среща. Въпреки това Шумен изигра отново добър мач и успяваше да се противопостави в голяма част от срещата на силния си противник.

Мачът започна равностойно и до средата на първата част резултатът вървеше точка за точка. Домакините все пак успяха да направят 7 точки разлика главно благодарение на добрата си защита и точния мерник на Христов и Кръстев, които реализираха няколко добри атаки. Две минути преди края на частта Чавдар водеха с 9 точки, но нашият тим показа характер и намали преднината след два наказателни удара на Калоян Георгиев и успешна стрелба на Янко Янков.

Втората четвърт започна с нов кош за Шумен – Андрей Джамбазов бе точен, но Колев върна тройка в следващата атака. Играта и на двата тима не спореше в началото на тази четвърт и до средата на частта си размениха само по един кош. Шумен заигра по-уверено и обърна резултата в своя полза след успешен пробив, а след това и тройка на Касабов. Треньорът на гостите реагира и върна в игра Радослав Кочев, което раздвижи нападение на Чавдар и те си върнаха инициативата. До края на полувремето троянци направиха 4 безответни коша и излязоха с 9 точки преднина. В последната атака, обаче Янко Янков показа добър мерник и бе точен от тройката – 45:39 в полза на Чавдар.

Третата част отново се оказа ахилесовата пета за БК Шумен. Чавдар излязоха мотивирани да затворят мача и точно така се получи. Активната защита и агресивно нападение от самото начало се отразиха негативно на играта на нашия тим, който редуваше грешки в организирането на атаките с неточни стрелби. Наков, Кочев и Колев пък бяха под пара за домакините и след поредица от добри нападение, разликата бързо скочи до 17 точки. БК Шумен все пак отговори с нова тройка на капитана Янков и пробив на Андрей Иванов в подкошието. Нови две тройки на Кръстев и Титов, обаче подрязаха крилете на нашия тим и до края на частта не можахме да намалим преднината на гостите, които се оттеглиха със 17 точки актив преди последната четвърт – 71:54.

В четвъртата част Чавдар довършиха започнатото, нови две тройки на Колев, както и успешно нападение на Кръстев вдигнаха преднината до 23 точки в полза на домакините при оставащи 4 минути до края. Все пак Шумен бе твърдо решен да си тръгне от Троян с гордо вдигната глава и в оставащото време до края, главно благодарение на двамата Андреевци – Иванов и Джамбазов намалихме преднината на Чавдар до 13 точки за крайното 85:72 в тяхна полза.

Най-полезен за БК Шумен в този мач отново бе Андрей Иванов с коефициент 34. Той допринесе за отбора с 21 точки, 16 борби и 3 асистенции. Капитанът Янко Янков също направи силен мач и записа 20 точки, 5 борби и 3 асистенции. Андрей Джамбазов пък бе трети по резултатност с 13 точки и 5 борби.

За Чавдар Троян много силен мач направиха резервите Кръстев и Колев, които записаха 18 и 19 точки, като и двамата имаха изключително добра стрелба от тройката. Капитанът Наков, пък се отчете с 18 т, 5 борби и 6 асиста.

Следващият мач за нашия тим е като домакин срещу лидера във временното класиране Икономически университет Варна следващата седмица – 13.12.2015 от 17.00 ч в зала „Младост“ в Шумен.