2021/22 ББЛ А група – Изток, 4 кръг: Икономически университет – Шумен-2 79:82

Шумен-2 продължава победния си ход в ББЛ А група – Изток. Шуменци надвиха лидера във временното класиране, непобедения до момента – Икономически университет Варна като гост с 82:79. Двата отбора показаха много добър баскетбол и ясно заявиха претенции към титлата в източната дивизия на ББЛ А група. С днешния успех Шумен-2 вече има 3 победи и е без поражение. ИУ също има три победи и въпреки загубата днес продължава да води във временното класиране тъй като има мач повече.

Срещата започна с размяна на тройки, но „икономистите“ показаха повече концентрация в първите минути на двубоя и след по-добри нападения поведоха с 10:6. Тройка на Симеон Георгиев в средата на частта върна Шумен плътно до съперника и до края двата отбора играеха равностойно без да могат да си направят аванс. Домакините все пак бяха с едни кош напред – 21:19. Втората четвърт започна с превъзходство на ИУ. Варненци показаха отличен мерник и качиха аванса си до 9 точки – 28:19. Константин Пиасиев продължи с отличната си игра в нападение и през втората четвърт, като той бе в основата на това Шумен да съкрати изоставането си до средата на частта. Шуменци изиграха последните пет минути на първото полувреме много концентрирано и тотално заличиха слабите първи минути доближавайки се само на 2 точки зад съперника – 41:39 на почивката.

Второто полувреме започна по абсолютно същия начин като първото – размяна на тройки, като за Шумен отново точен бе Паисиев. Шуменският отбор играеше отлична защита в тези минути и съвсем логично поведе в резултата след 5 поредни точки на Виктор Серафимов. Играта продължи равностойно с размяна на кошове, а Шумен поддържаше аванс от 4-5 точки до края на третата четвърт. Последната част започна перфектно за Шумен – тройка на Виктор Серафимов, три точни наказателни на Пламен Русков и още една тройка, този път на Симеон Георгиев осигуриха комфортен аванс от 14 точки за гостите. ИУ обаче нямаше намерение да предаде толкова лесно мача и на свой ред показа добра защита, а в нападение за варненци се разигра Николай Маринов, който за 3 минути отбеляза 9 точки и върна отбра си в мача. Шумен така и не намираше начин да стигне до коша на домакините в тези минути, а Савов и Николов върнаха преднината на ИУ от 3 точки при само 2:43 минути до края. Шумен се събуди в последните минути и благодарение на точни стрелби от гардовата си двойка – Русков и Георгиев върна аванса си от 3 точки. До края на мача ИУ успя да вкара един наказателен и една тройка, но бе принуден да извършва нарушения, за да спре часовника, а Шуменци не сгрешиха и запазиха преднината си от 3 точки за крайното – 82:79.

В отсъствието на Ростислав Тончев, лидер на Шумен в мача бе Константин Паисиев с 22 точки, 10 борби и 5 асистенции. Симеон Георгиев също имаше съществен принос за успеха с 19 точки, 9 борби и 3 асистенции. Виктор Серафимов с 13 точки и Пламен Русков с 12 също бяха в основата на победата.

За Икономически университет Николай Маринов с 19 точки, 3 борби и 2 асистенции, както и Цветан Савов с 19 точки, 5 борби и 5 асистенции бяха най-полезни на игрището.

По програма Шумен-2 трябва да изиграе следващия си мач на 21 ноември, отново в залата на Икономически университет, като противник ще е отборът на Шабла. Мачът е с начален час 16.00. Шуменци имат и един отложен двубой срещу Светкавица, като датата за изиграване на двубоя все още не е насрочена.

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: