2021/22 ББЛ А група – Национални финали, ФИНАЛ: ЦСКА – Шумен-2 79:62

Дублиращият отбор на Шумен отстъпи на ЦСКА София във финала на ББЛ А група този сезон. Нашият тим загуби с 62:79 от „армейците“, които заслужено са новите шампиони на втория български ешалон. Отборът воден от Янко Янков се окичва със сребърните медали – едно от най-добрите класирания в това ниво на българския баскетбол за клуба ни, след като през 2018/19 се класирахме четвърти, а през сезон 2019/20 заслужаваше да бъдем шампион, но пандемия от Ковид-19 прекрати първенството кръг преди края и БФБаскетбол не излъчи крайно класиране. Бронзовите медали са за отбора на Миньор 2015, който победи Чавдар Троян с 99:84.

Шумен влезе в срещата леко притеснено, а ЦСКА показа добър мерник и поведе с 9:1 два прбива на Генов и тройка на Гергов. Пиасиев и Чойбашич обаче спряха серията на „червените“. Виктор Серафимов също се разигра за Шумен и след 7 поредни негови точки резултатът бе изравнен 12:12. Двата отбора започнаха размяна на резултатни атаки, като Шумен си осигури минимален аванс след 10 минути игра – 22:21.

Втората четвърт започна с нов кош на Чойбашич, но ЦСКА бързо го върна чрез Попов, който при следващата атака за „армейците“ ги изведе отново напред. Последваха силни минути в защита за „червените“ и те постепенно качиха аванса си до 5 точки. Шумен обаче не позволи на ЦСКА да трупа аванс и изравни играта, като на свой ред подобри защитата. Двата отбора се захапаха здраво и мачът продължи кош за кош. Пиасиев и Серафимов отбелязаха в тези минути за Шумен и не позволиха на ЦСКА да се отксъне с повече от 4-5 точки. До края на втората част защитата продължи да доминира и съперниците си размениха само по 2 коша, затваряйки първото полувреме при 35:30 за ЦСКА.

След поновяване на играта ЦСКА продължи да играе изключително активно в защита, опитвайки се да откаже всеки един изстрел на шуменци. Това даде резултат и Шумен отбеляза едва 4 точки в първите 5 минути на третата четвърт. „Армейците“ също не бяха изключително ефективни в нападение, но логично успяха да увеличат аванса си до 14 точки. В последните 4 минути на частта шуменци се сетиха как да игрят по-добре в нападение и чрез точни стрелби на Пламен Русков и Чойбашич намалиха изоставането си под 10 точки, но софиянци все пак затвориха периода с 10 точки предимство – 53:43.

Последната четвърт започна равностойно. Шумен се опитваше да стопи изоставането си, но в голяма част от атаките си записваше пропуски и въпреки сърцата игра на Виктор Серафимов и поредица от негови кошове, ЦСКА успяваше да задържа разликата десетина точки. В последните три минути сякаш и физическите сили започнаха да напускат шуменци, докато „аремйците“ продължиха да се раздават на макс и под двата коша. Разликата достигна 16 минута и половина до края и въпреки, че Тончев вкара тройка от 8 метра „червените“ вече се поздравяваха като победители. ЦСКА удържа преднината си до края и да спечели титлата в ББЛ А група за сезон 2021/22.

Виктор Серафимов водеше шуменското нападение с 24 точки и 5 асистенции. Милош Чойбашич записа поредния си дабъл-дабъл с 10 точки и 17 борби. Константин Паисиев записа 8 точки и 12 борби, а Пламен Русков завърши с 9 точки и 4 борби.

За шампионите от ЦСКА Димитър Генов бе най-резултатен с 23 точки, а към тях добави и 8 борби. Асен Попов записа 12 точки и 12 борби, като приносът му в защита донесе званието MVP на Националните финали. Виктор Георгиев с 12 точки, 5 борби и 4 асистенции, Мартин Русев с 8 точки, 8 борби и 7 асистенции, както и Владимир Нанкински с 10 точки и 5 борби бяха другите с основен принос за спечелване на титлата.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълна статистика вижте тук: