2022/23 ББЛ А група – Изток, 2 кръг: Икономически университет – Шумен-2 75:70

Дублиращият отбор на Шумен отстъпи на Икономически университет във втори кръг на първенството в ББЛ А група – Изток. Нашият тим водеше след три части игра, но опитният отбор на „икономистите“ използва грешките на шуменци в края и грабна победата. До момента Шумен е с победа и загуба, докато варненци са с два успеха след два изиграни мача.

Срещата започна равностойно с размяна на кошове. Две тройки на Мустафа и Любенов за Шумен не позволиха на ИУ да се откъсне рано в мача. През цялата първа четвърт отборите по-скоро разчитаха на постепенни нападения и авансът в резултата се луташе в посока ту към домакините от Варна, ту към шуменци. Силно включване на един от дебютантите в мъжкия баскетбол за Шумен – Владислав Станев позволи на Шумен да поведе в последните минути на първата четвърт, но ИУ се възползва от грешки на шуменци в самия край на частта и взе точка предимство преди вторите 10 минути – 21:20.

Втората четвърт отново бе равностойна. Варненци поддържаха аванс от 4-5 точки през почти цялата част благодарение на много добра защита и уменията на Емил Михалев, Цветан Савов и Подскочиев в нападение. Шумен също предложи добра защита, но многото пропуски в нападение не позволиха на нашия тим да поведе в резултата преди почивката и ИУ затвори първото полувреме с преднина 37:34.

Второто полувреме започна с нова канонада от далечни изстрели. Баръш Мустафа, Никола Любенов и Веселин Байчев показаха отлична стрелба, което обърна резултата в полза на Шумен. „Икономистите“ не позволиха на нашият тим да се откъсне в резултата. До края на третата четвърт играта бе кош за кош, като в самия край кошове на Пламен Русков позволи на Шумен да влезе с 4 точки аванс в последната четвърт.

ИУ знаеше колко важно е да си върне аванса още в началото на последния период и затегна максимално защитата. Шумен не стигна до кош в първите 3 минути и половина на частта, докато кошове на Станчев, Подскочиев, Михалев и Савов обърнаха резултата в полза на варненци. Баръш Мустафа спря серията на домакините, а последвалия кош с фаул на Никола Любенов изведе Шумен с точка напред – 61:60. ИУ отговори с две тройки на Станчев и Михалев, а пробив на Александър Подскочиев вдигна аванса на варненци до 7 точки. В последните 4 минути, опитните играчи на ИУ знаеха, че ще спечелят мача с добра защита и точно това се случи. Те не позволиха на Шумен да се приближи на повече от 5 точки до края и грабна втората си победа в шампионата след 75:70.

Следващият мач на Шумен ще бъде на 23 октомври срещу Черно море Тича-2. Часът и мястото на срещата ще бъдат допълнително уточнени. Следете сайта ни и Фейсбук страницата за повече информация.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: