2022/23 ББЛ А група – Изток, 3 кръг: Шумен-2 – Черно море Тича-2 83:67

Дублиращият отбор на Шумен записа втората си победа в ББЛ А група – Изток. Шуменци победиха дубъла на Черно море Тича с 83:67 в мач от 3 кръг на шампионата. Така с 2 победи и 1 загуба, нашият тим излиза на първо място във временното класиране. Тича пък е четвърти с 1 победа и 2 поражения.

Срещата започна с изключително силна игра на Шумен. Нашият тим доминираше играта и под двата коша, което се изрази в серия от 14:0 за начало на мача. Паисиев, Любенов, Русков и Мустафа донесоха точките за Шумен. Черно море обаче сякаш се събуди от тежък сън с тройка на Мерт Адем и на свой ред започна силна серия от 14:1. Силно включване на Кристиян Попов в тези минути, а Адем бутна още една тройка, за да доближи отбора си на само 1 точки зад зелено-жълтите. Шумен се оттърси от лежерната игра и отново заигра силно в нападение благодарение на Паисиев и Бънков. До края на първата четвърт отборите си размениха по няколко коша, като шуемснките баскетболисти се оказаха по-точни и затвориха периода с преднина от 4 точки – 23:19.

Шумен отново започна по-силно втората четвърт и пак Паисиев се отличи в нападение. Черно море обаче този път не позволи на шуменци да трупат преднина с отлична защита. Шумен също предложи добра игра в защита и кошовете трудно идваха в тази чевтърт. Все пак нашият тим отново се оказа с една идея по-добър в нападение и добави още 2 точки към аванса си преди почивката след 15:13 във втората четвърт.

Второто полувреме започна с нова размяна на кошове, Попов и Митев тормозиха шуменската отбрана. Любенов, Паисиев и Мустафа обаче върнаха кошовете за Шумен. В средата на третата четвърт тройка на Никола Любенов и пробив на Пламен Русков донесоха преднина от 12 точки за нашият тим. По-здравата игра на Шумен в защита и по-добрата организация в нападение позволиха на отбора ни да увеличи аванса си до 19 точки в последните минути на третия период. Черно море обаче нямаха намерение да се предадат, те направиха бърза серия от 8 проедни точки дело на Зафиров, Митев, Попов и Адем, съкращавайки изоставането си до 11 точки. Най-опитният в отбора на Шумен – Константин Паисиев обаче направи хубава стрелба с изтегляне преди сирената и затвори частта при 61:48 за шуменци.

Черно море започнаха последната част с нов кош на Зафиров, но Шумен бързо показа, че владее мача и след три поредни коша на Байчев, Паисиев и Любенов върна преднината си до 17 точки. Тича така и не намери начин да стига до лесни точки в тези минути и след нова серия на Шумен, която доведе разликата до 23 точки мачът на практика бе решен. Шумен намали темпото в последните 5 минути, но „моряците“ успяха само частично да намалят изоставането си до 16 точки и срещата приключи с изразителна победа за Шумен – 83:67.

В следващия кръг, който по програма трябва да се състои на 6 ноември Шумен ще се изправи срещу Светкавица Търговище.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: